Hoppa till sidans innehåll

Köpa optimistjolle


Optimist är den största juniorseglingsklassen i världen. Över 150 000 seglare över hela världen delar samma glädje. Optimisten är en utmärkt båt att börja segla i och den är tillåten att tävla i tills året man fyller 15 år.

Här följer några tips och råd att tänka på vid köp av båt.

Pris
Innan man har börjat kappsegla eller om man mest är lite nyfiken och kan tänka sig att segla mindre tävlingar så duger en enklare optimist för runt 5 000 kr gott och väl. Vi har även jollar för utlåning samt möjlighet att ”adoptera” en  egen jolle i två terminer. När man vill fortsätta och börjar kappsegla lite mer så hittar man en bra begagnad tävlingsoptimist mellan 15 000-25 000 kr. Tänk på att ifall ni sköter jollen så har den ett högt andrahandsvärde så det mesta av dessa pengar får ni tillbaka vid en försäljning.

Köp av begagnad båt
De äldre, lite billigare optimisterna är oftast lite tyngre och har fem siffror i seglet. En tävlingsoptimist väger ca 35 kg och har 4 siffror i seglet. Till båten hör ett mätbrev. Det är inte alla äldre optimister som har det men ska man tävla mycket och vill kunna segla region- och rikskval så måste man ha en försäkrad båt med mätbrev.

Det allra bästa stället att hitta en bra begagnad båt på är på jolleplan.se

Köpa ny båt
Det finns ett flertal båttillverkare och eftersom båten är av "One Design" typ spelar det inte någon större roll vilket märke man väljer. Mclaughlin, Winner, Finessa, ZIM Racing och Blue Blue är exempel på några olika båtmärken.

Uppdaterad: 26 DEC 2017 22:35 Skribent: Mikael Renstrand
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Lommabuktens SK - Segling
Box 12
23421 Lomma

Besöksadress:
Ankarplatsen 1
23433 Lomma

Kontakt:
Tel: 040413016, 0707411310
E-post: This is a mailto link