Hoppa till sidans innehåll

LBS får projektbidrag för att utveckla ungdomsverksamheten

18 FEB 2015 21:32
LBS och Lomma Sailing Team har beviljats bidrag från Sparbanksstiftelsen Skåne för projektet "Fler ungdomar som börjar kappsegla efter seglarskolan".
  • Skapad: 18 FEB 2015 21:32

LBS arrangerar varje år seglarskola för åldrarna 8-14 år. Kurserna är populära och välfyllda, utmaningen för oss är att få barnen att återkomma till våra aktiviteter efter avslutad kurs.

Kurserna bedrivs med optimistjollar. Målet efter en slutförd nybörjarkurs är att barnen ska ha lärt sig ett grundläggande sjömanskap samt kunna hantera båten själv och kunna segla och manövrera båten i måttliga vindar från alla riktningar.

Vi bedriver seglarskolan enligt Svenska Seglarförbundets riktlinjer med av SSF utbildade instruktörer som är i åldrarna ca 15-20 år.

Vi erbjuder efter seglarskolan träningstillfällen varje vecka under mars-november, tisdagsseglingar (mindre träningskappsegling) varje vecka under maj-september. Vi arrangerar 1-2 större kappseglingar för jollar på regional- och även riksnivå i Lomma. De av våra seglare som kappseglar på annan ort kan vi ofta erbjuda coach på tävlingarna.

Seglarskolan leds helt av ungdomar som instruktörer. Träningar leds av någon/några av instruktörerna med föräldrar som hjälp. Tisdagsseglingar leds helt och hållet av föräldrar.

Vi har fr o m i höstas börjat kalla hela vår ungdomsverksamhet för ”Lomma Sailing Team” och fokuserar på att skapa gruppgemenskap och högre kvalitet på träningarna för att fler ska stanna efter seglarskolan och fortsätta segla med oss.

För att kunna erbjuda bättre och mer kvalitativa träningar behöver vi utveckla våra seglarskoleinstruktörer till att även bli duktiga kappseglingstränare. Alla våra instruktörer har erfarenhet av att kappsegla jolle på riks- eller internationell nivå men vi behöver ge dem kompetens även i att träna kappseglare. vilket vi nu kommer att kunna göra inom ramen för projektet genom SSF:s utbildningsprogram. 

Vi vill också kunna erbjuda de av våra nybörjare som vill börja träna med oss att låna båt och utrustning som är tillräckligt bra för att medge att man utvecklas som seglare och tycker att det roligt att segla även efter nybörjarstadiet.

De seglare som kappseglar aktivt gör det med egna kappseglingsutrustade tävlingsjollar som kostar åtskilliga tusen kronor. Föräldrar kan dock med all rätt vara tveksamma till att göra en sådan investering när de fortfarande inte är säkra på att barnen vill fortsätta segla. Då är det en framgångsfaktor om vi som klubb kan låna ut tävlingsutrustade jollar i gott skick till dem under en övergångsperiod. 

Vi har idag 4 st optimistjollar som vi reserverar för detta ändamål och till vilka vi tack vare bidraget kan investera i nya segel av kappseglingsmodell.

För mer information kontakta jolleansvarig
Marcus Skogfeldt, 0723-24 07 97, This is a mailto link.

Skribent: Andres Asu

 

Postadress:
Lommabuktens SK - Segling
Box 12
23421 Lomma

Besöksadress:
Ankarplatsen 1
23433 Lomma

Kontakt:
Tel: 040413016, 0707411310
E-post: This is a mailto link