Hoppa till sidans innehåll

Optimistjolle-EM i Tavira, Portugal 2 – 10 juli 2011

02 AUG 2011 15:13
Genom att placera sig på en mycket hedervärd 9:e plats i årets Rikskvalsserie så fick Kristoffer, och hela familjen, plötsligt lägga om den planerade semestern och åka till Tavira i Portugal!
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:35

Men vad gjorde det när vi hade 14 dagar på Portugals sydkust framför oss! Snabbt som ögat ordnade vi flygbiljetter, boende och charterbåt. Ingen av oss hade tidigare varit i Portugal och det kom att bli en riktigt kanonresa på alla sätt!

Det svenska EM-laget bestod av fyra killar och tre tjejer och av dessa valde fem att tillsammans köra ner sina båtar de 340 milen till Tavira – en imponerande sträcka! Kristoffer och Hugo valde att chartra sina båtar på plats.

Vi flög ner några dagar tidigare för att hinna acklimatisera oss och ha lite tid över för bad och sol innan själva träningarna/tävlingarna började. Och det var ett klokt beslut för att det var varmt, ca 30-35 grader, och det är inget en svensk är särskilt van vid. Men det var inga större problem att vänja sig vid det……!

På onsdagen började så de andra lagmedlemmarna och vår coach Emil anlända till Tavira och procedurerna med inmätningar och inregistreringar kunde ta sin början. Det blev en hel del administrativt strul men till slut löste sig det mesta och träningarna kunde börja. Att segla i 30 graders värme och sol tyckte Kristoffer och de andra i laget var toppen! Kenyanerna tycket dock att det var i kallaste laget…!

Det var noga med solskydd och att dricka vatten i massor!

Till Tavira och EM kom lag från hela Europa men också från andra delar av världen; Kenya (med svensk coach), Australien, Japan, USA, Nya Zeeland mfl. En av de stora frågorna i det svenska laget var vilken väst man skulle byta till sig? Vilken är snyggast?

På fredagen flyttade hela laget och coach Emil samt två föräldrar in på seglarhotellet i Tavira. Där bodde de jättefint med stor pool och fina rum.

På söndagen anordnades en mycket trevlig invigning av EM – alla deltagare fick marschera över den gamla bron centralt i Tavira bakom respektive lands flagga och presenteras på torget.

Sedan tog tävlingar vid och varade i 6 dagar. Varje dag seglades i genomsnitt 2 race och första start gick inte förrän kl 13 så Kristoffer och de andra hade lunga och sköna morgnar på sitt hotell. Före start varje dag försåg någon av föräldrarna dem med pasta för att de skulle orka med hela dagen – det ingick i och för sig ett matpaket men vem klara sig en hel dag på en macka?

Alla båtar förseddes med GPS-sändare och vi föräldrar och syskon följde spänt varje race på våra datorer sittandes på klubbens café.

På kvällarna blev det mycket bad, både på den fantastiska stranden som låg helt nära klubben och i hotellets pool.

Hur gick det då för Kristoffer och hans lagkompisar? Det var väl ömsom vin, ömsom vatten; men de som lyckades bäst var Vilma som kom på 20:e plats bland tjejerna och Hugo som kom på en 30:plats bland killarna. Kristoffer som hade som målsättning att komma på den övre halvan av resultatlistan hamnade till slut på en mycket fin 38:e placering vilket han var mer än nöjd med!

Tävlingarna avslutades med ett stort mingelparty med buffé för seglare och föräldrar och naturligtvis prisutdelning innan myggen hann göra entré och bita oss sönder och samman.

Vi stannade ytterliggare två dagar i solen och badade och latade oss innan vi tog fakirflyget hem igen. Tavira och Portugal har gett mersmak – massor av sol, fantastiska stränder, trevliga människor och god mat till rimliga priser!

Från EM i Portugal har vi med oss en massa trevlig minnen hem och Kristoffer har naturligtvis med sig bl a en brasiliansk väst som han är väldigt stolt över!

Nästa år går EM i Lignano Sabbiadoro i Italien, VM i Dominikanska Republiken och NM i Estland; så vi har ytterligger ett spännande seglings/reseår framför oss hur det än går för Kristoffer i Rikskvalet nästa år!

Skribent: Magnus Nordström

 

Postadress:
Lommabuktens SK - Segling
Box 12
23421 Lomma

Besöksadress:
Ankarplatsen 1
23433 Lomma

Kontakt:
Tel: 040413016, 0707411310
E-post: This is a mailto link