Hoppa till sidans innehåll

Påsksegling på Gardasjön

06 APR 2010 21:41
Efter många timmars problemfri körning genom Europa, kom vi äntligen till Italien.
  • Skapad: 06 APR 2010 21:41

Från Lomma är avståndet ca 130-150 mil beroende på vägval, så på nervägen valde vi att övernatta i Tyskland. När vi passerade Innsbruck sken solen och temperaturen var strax över 20 grader, så det kändes som vi äntligen hittat våren. Men när vi passerade Brennerpassets högsta punkt hade temperaturen sjunkit till ett par plusgrader och regnet stod som spön i backen. Resans crescendo skall vara när man svängt av motorvägen och närmar sig sjön med sitt grönskimrande vatten omgivet av Dolomiterna men vi såg varken bergen eller sjön för allt regn.

Anledningen till att vi har kört till Italien är att Kristoffer skulle vara med på ett träningsläger för optimistseglare och världens största regatta. Från Lomma deltog också Fredde och Malou, i grannbyn Torbole seglade E-jolle seglarna Carl, Anna och Martin.

Vi bodde i Riva del Garda som är den största av städerna vid Gardasjön. Här är det otroligt mysigt att gå runt, både på små vindlande gator mitt i staden och omkring alla utomhuscaféer vid hamnområdet. Staden ligger i den norra delen av Gardasjön och har många spännande sevärdheter. Här finns en gågata med inbjudande och mycket frestande affärer och sist men inte minst helt underbara italienska matställen i överflöd.

Anledningen till att seglare åker till Garda är att sjöns norra del anses av seglare och surfare vara den plats i Europa som är vindsäkrast. Kombinationen av en stilla vind på förmiddagen och mer tryck på eftermiddagen är särskilt lämpligt för träning. Vädret är oftast stabilt, dvs. solsken vilket betyder bra vind, men vi fick dessvärre uppleva att det finns tillfällen när vädret är lika illa som hemma.

Träningslägret varade i fyra dagar och på träningsdagarna var det samling kl 10:00, riggade och ombytta för segling. Man började med en kort genomgång/briefing, sedan går alla ut samtidigt. Träningen varar fram tills c:a 12 då den lilla vind som finns brukar avta. Därefter lunch som man kan köpa på klubbhuset, eller ha med sig själv för att sedan invänta vinden som brukar komma vid 13-tiden. Vinden på eftermiddagen brukar vara stark, c:a 8 – 12 m/s, men i år var den tyvärr betydligt svagare.

I Guinness Book of Records är Gardaregattan med som världens största regatta! Men störst är inte alltid bäst och det funkade inte 100 % vid starterna, då det var trångt och seglingsledningen gjorde allt för att båtarna skall komma ivägäven med gigantiska överbågar. Trots detta söker sig världens bästa seglare hit, flera år i rad har den kommande och regerande världsmästaren varit med i startfältet. Konkurrensen är alltså knivskarp och man får lite andra referenser, en topp 100 som slutresultat är helt OK med 1000 deltagare! Man startar i ”fleets” med upp till 180 båtar på linjen, det är en rak serie, precis som på VM. Banan är också en VM bana. Det är tight på startlinjen och förstakryssen är lång. Man kan lugnt säga att erfarenheten efter denna regatta är att – inget blir svårare och en del anser att detta är världens tuffaste regatta.

Alla våra optimistseglare presterade bra resultat, men absolut bäst gick det för Fredde som slutade på en otrolig 19 plats . Vilket kan jämföras med 2009 då det årets världsmästare hamnade på 21plats. Kristoffer hamnade strax över mitten i resultatlistan efter två BFD diskvalificeringar och Malou i mitten av sitt finalrace

I Torbole var det också mycket bra prestationer från Lomma seglarna då Carl kom på 10:e plats och Martin på 20:e i ett startfält på 160deltagare från 12 nationer, Anna blev tyvärr sjuk och kunde inte fullfölja tävlingen

Resultat från Optimist regattan och E-Jolle regattan

Bilder från tävlingen

Youtube filmer från årets race

 

Magnus Nordström

Skribent: Magnus Nordström

 

Postadress:
Lommabuktens SK - Segling
Box 12
23421 Lomma

Besöksadress:
Ankarplatsen 1
23433 Lomma

Kontakt:
Tel: 040413016, 0707411310
E-post: This is a mailto link