Hoppa till sidans innehåll

Ung Lomma-tränare på utbytestermin i Seoul!

07 DEC 2021 12:00
Filippa Skogfeldt, en av våra ungdomstränare, befinner sig just nu i Sydkorea där hon hittat ett arbete som coach för unga seglare. Här kommer en artikel skriven av henne där vi får veta hur hon har det och hur hon fick sitt spännande jobb.
  • Skapad: 07 DEC 2021 12:00

Jag heter Filippa Skogfeldt och är på en utbytestermin i Seoul, Sydkorea. Där jobbar jag som coach på en seglarskola i klubben Seoul Marina Club & Yacht. Det är en internationell klubb som använder RYAs läroplattform.

Vi seglar på hanfloden som flyter genom staden och hamnen är belägen i den västra delen. Jag har en grupp på lördagar med tio barn i åldrarna 8–12 tillsammans med huvudtränaren Jinyoung Hong. Gruppen är ett gäng gröna seglare som använder jollen RS Zest. Det är en stabil nybörjarbåt med utrymme för 1–3 seglare per båt.

En dag i september när jag tog tunnelbanan över floden såg jag de limegröna jolleseglen guppa runt på vattnet och tänkte att det hade varit kul att hyra en båt och segla själv. Jag gick senare till marinan och pratade med en hamnvärd om klubben, min bakgrund och tränarroll i Lomma. Han hänvisade mig till huvudtränaren och jag hamnade mitt i hennes träningspass. Hon frågade om tränarhjälp och drog direkt med mig ut i en ribb.

Jag blev väldigt förvånad över hur snabbt det gick och tilliten de visade mig, men väldigt glad. Jag hjälpte till att bogsera båtar, plocka bojar och pratade mer med coachen. Hon frågade om jag ville jobba en gång i veckan och jag, som saknade LBSK, tackade självklart ja.

Dagen efter provseglade jag jollen och veckan därpå hade jag mitt första pass. På träningarna håller jag i teorigenomgångar, seglar tillsammans med barnen eller kör ribb. Efteråt brukar vi leka en lek eller knyta knopar. Kommunikationen fungerar faktiskt förvånansvärt bra. Jag pratar engelska, men använder mycket kroppsspråk och visuella hjälpmedel för att se till att alla förstår mig.

Jag har introducerat ”optiblomman” och ”bommen kommer”, två populära inslag. Vi pratar även mycket om vindvrid och byar eftersom det är mer extrema förhållanden här än på ”Baggen”. Jag trivs bra i klubben och det är väldigt härligt att komma ur storsstadsbubblan och ut på vattnet ibland. Jag är dock taggad på att komma hem och tillbaka till Lomma, för vår klubb är minsann världsbäst!

/Filippa Skogfeldt

Skribent: Remvall Nilsson
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Lommabuktens SK - Segling
Box 12
23421 Lomma

Besöksadress:
Ankarplatsen 1
23433 Lomma

Kontakt:
Tel: 040413016, 0707411310
E-post: This is a mailto link