Hoppa till sidans innehåll

Kläder vid segling


När man seglar är det viktigt att tänka på hur man klär sig. Det är inget kul om man blir våt och kall och det kan dessutom vara farligt om man blir nedkyld.

Till att börja med, när man är ny och går i Seglarskolan så är det oftast hyfsat varmt både i luften och i vattnet. Då krävs inte mycket mer än regnkläder och stövlar eller shorts och en tröja vid bättre väder tillsammans med en ordentlig flytväst utan krage.

Tänk på att packa med handduk och torra kläder till träningen!

När man blir mer erfaren och befinner sig längre från land ökar så klart kraven. När värmen stiger och temperaturen i vattnet kommer upp över 20 grader väljer en del våtdräkt med vindtäta kläder ovanpå, jollesmock (tunn vindtät jacka som en anorak) och jollebyxa. Då är man tåligare klädd om det är blåsigt och man ramlar i vattnet. Handskar anpassade för segling är ett bra komplement för att skydda fingrarnas känsliga leder.

Att tänka på vid segling när det är kallt 
Tänk på att det är kallt både i luften och i vattnet. Det är mycket viktigt att klä sig rätt. Torrdräkt är ett krav för att få segla.

Under en torrdräkt tar man på sig underställ (kanske till och med dubbla underställ) och en fleeceställ – då håller man sig varm.
Varma handskar är också viktigt. En enkel och billig lösning, om man inte har tjocka seglarhandskar, är ett par ”stickade” fingervantar med en lite större diskhandske som man drar utanpå. Handsken fäster man sedan med ett kraftigare gummiband runt handleden.
På fötterna har tex gummistövlar 1-2 storlekar större än man normalt har (för att få plats med gummifötterna till torrdräkten). Också mössa och flytväst naturligtvis.

Saknar ditt barn torrdräkt inför vårens eller höstens segling? 
Vi i Lomma Sailing Team har 6 st begagnade torrdräkter för utlåning. De är alla funktionsduglig och säkra. De finns i redskapsboden mittemot jolleboden. 

För låna av torrdräkter vid träning under vår/höst är det "först till kvarn" som gäller. 

 

 

Uppdaterad: 15 JUL 2022 07:19 Skribent: Mikael Renstrand

 

Postadress:
Lommabuktens SK - Segling
Box 12
23421 Lomma

Besöksadress:
Ankarplatsen 1
23433 Lomma

Kontakt:
Tel: 040413016, 0707411310
E-post: This is a mailto link