Hoppa till sidans innehåll

Kappsegling för nybörjare


Kappsegling är kul och lärorikt och vi vill gärna att fler provar på att kappsegla.

Torsdagsseglingarna ger dig bra tillfälle, men många som är nyfikna på kappsegling hindras av att man tycker reglerna verkar komplexa. Detta är både sant och fel. Sant är att på elitnivå så kan man nyttja reglern för att nå marginella men vissa fördelar, men för att segla snabbt, rättvist och säkert är de grundläggande principerna enkla. Nedan följer därför en summering av de viktigaste principerna. Kan du dessa så har du garanterat tillräcklig koll. Välkomna ut på våra seglingar! 

Lovart och :

sidan på din båt är den sida som ditt storsegel är på.
Lovartssidan är den andra sidan.

Babord- och styrbords halsar:

När styrbordssidan är lovartssida är du för styrbords halsar. 
När babords-sidan är lovartssida är du för babords halsar.

Slide1

Instruktör:

En av kappseglingsarrangören utsedd person som ska hjälpa de tävlande förstå reglerna och ge straff när det är aktuellt. På våra torsdagsseglingar kan seglingsansvarig for den aktuella seglingen (framgår av listan i klubbhuset och på webben) bistå med råd och förklaringar. Domarteamet på piren dömer start och målgång. Ev incidenter på övriga delar av banan förebyggs genom att alla är inriktade på ”fair” segling. Detta är viktigt och brukar respekteras av alla på ett bra sätt.

Grundläggande regler

1)  Du måste följa principerna för god sportsmannaanda.
2)  Du måste försöka att inte kollidera med andra båtar.

Regler när båtar möts

3)  När du och den andra båten är på olika halsar och du seglar för babords halsarmåste du undvika båten som seglar för styrbords halsar.

4)  När du och den andra båten seglar för samma halsar måste du undvika den andra båten
  a) om den är framför dig, eller
  b) om den är på din sida

5)  När du har startat och du och en annan båt närmar sig ett märke eller ett föremål som båda båtarna ska undvika, måste du ge den andra båten tillräckligt med utrymme så att den säkert kan passera innanför dig, om den är mellan dig och märket eller hindret. 
Den här regeln gäller inte för båtar för olika halsar vid ett kryssmärke.

6)  Om du ändrar kurs när den andra båten ska undvika dig, måste du ge den andra båten rimlig möjlighet att undvika dig.

Andra regler

7)  Du måste vara bakom startlinjen vid startsignalen.

8)  Efter startsignalen måste du segla den bana som kappseglingsarrangören har beskrivit.

9)  Du får inte beröra banans märken.

10)  Om du tror att du eller en annan båt har brutit mot en regel eller om du är osäker på reglerna vid något tillfälle under tävlingen, ska du beskriva händelsen förinstruktören efter seglingen. Om någon båt har brutit mot en regel kan instruktören lägga till poäng till målgångspoängen för den båten.

11) Vid jaktstart får inte båt med senare starttid störa, tex luffa eller vindskugga, båt med tidigare starttid inför dennes start

 

Uppdaterad: 13 APR 2018 21:16 Skribent: Johan Wickman

Postadress:
Lommabuktens SK - Segling
Box 12
23421 Lomma

Besöksadress:
Ankarplatsen 1
23433 Lomma

Kontakt:
Tel: 040413016, 0707411310
E-post: This is a mailto link