Hoppa till sidans innehåll

Båtpallning och -täckning

22 OKT 2014 16:29
När du kollar stöldstatus, kolla också vagga och täckning! Ge din båt några minuter av din tid för din egen och grannarnas skull.
  • Skapad: 22 OKT 2014 16:29

En täckning får inte fästas i kedjor eller stöttor. I båda fallen kan pallningen komma att ryckas bort med fallen båt ( fallna grannbåtar) som följd.

Vagga skall kontrolleras. Stålvaggor förtärs av rost och försvagas, trävaggor ruttnar. Pallning under kölen ruttnar med åren och båten kommer att vila med hela tyngden på stöttorna med rejäla intryckningar som följd.

Exempel på alla dessa skador finns att beskåda vid en rundvandring på landplatsen.

Ytterligare fall finns. De flesta har ingen säkring av kölen i sidled. Med rätta hårda vindar kan båten vrida sig i vaggan för att sedan falla, flera exempel på detta har kunnat beskådas de senaste fem åren. 

Båtar med balk-kedjeuppställning drabbas av att vantskruven, särskilt öppen sådan, ger sig vid belastning. Vantskruven verkar också kunna gänga upp sig själv av vibrationer(?). Kontrollera därför att så ej skett eller att ställningen satt sig och någon kedja slaknat. Glöm inte att kontrollera med jämna mellanrum. Täckning får inte heller fästas i kedjorna.

Skribent: Björn Skarin

Postadress:
Lommabuktens SK - Segling
Box 12
23421 Lomma

Besöksadress:
Ankarplatsen 1
23433 Lomma

Kontakt:
Tel: 040413016, 0707411310
E-post: This is a mailto link