Hoppa till sidans innehåll

Högsäsong för båtstölder

10 SEP 2015 18:09
"Just nu är det högsäsong för båtstölder i landet. Skåne är inget undantag. Det är i början och slutet av båtsäsongen som risken för att råka ut för båtrelaterade stölder är som störst. Även om det är svårt att se samma tendens i Lomma har flera båtägare blivit drabbade i år." säger Michael Rydberg, stationschef på Polisen i Lomma till Lommabladet.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:24

Nu när höstmörkret sänker sig och hamnen är mindre besökt än under sommarmånaderna rör sig istället objudna gäster bland våra båtar. Vi rekommenderar alla att kontrollera sina lås och ta bort stöldbegärliga saker från båtar som ligger i sjön (t ex utombordsmotorn till jollen). När båten väl står på land är det bäst att tömma den helt.

Att märka båtar, motorer, elektronik etc med märk-DNA är också en bra förebyggande åtgärd då det avskräcker många tjuvar.

 

"HÖGSÄSONG FÖR BÅTSTÖLDER

av Lena Karlsson i Lommabladet 9 september 2015

Just nu är det högsäsong för båtstölder i landet. Skåne är inget undantag.

Det är i början och slutet av båtsäsongen som risken för att råka ut för båtrelaterade stölder är som störst.

Även om det är svårt att se samma tendens i Lomma har flera båtägare blivit drabbade i år.

– Det är båtar på land som är mest utsatta. Det är alltså sällan som någon stjäl en båt i vattnet och kör iväg med den, säger Michael Rydberg, stationschef på Lommapolisen.

Oftast mindre båtar

Det är oftast mindre båtar som är stöldbegärliga. Det kan till exempel vara ett fordon som står på en trailer som tjuvarna kör iväg med. Fram till den 2 september har sammanlagt sju båtstölder skett i Lomma kommunen. Tre av dem inträffade i Bjärred, tre i Lomma och en i Borgeby. En person har gripits för en av stölderna. Under 2014 skedde sammanlagt åtta båtstölder.

Stölderna av saker som finns i båten är vanligare än regelrätta båtstölder. Om man ser till statistiken från 1 januari till 2 september i år har 15 stölder från båtar skett i kommunen. Enligt Lommapolisens siffror inträffade åtta av dem på båtuppläggningsplatsen under jul- och vinterloven.

– Det var exceptionellt. Tjuvarna skar upp båtkapellen och tog utrustning som bensintankar och annat från båtarna.

Michael Rydberg menar dock att båtägare i Lomma kommun har varit relativt förskonade från ligor.

– Men varje brott är lika kränkande för den som drabbas.

Efter de åtta inbrotten på båtuppläggningsplatsen har ytterligare sju inbrott i båtar inträffat fram till den 2 september i år. Av de sammanlagt 15 båtinbrotten skedde tio i Lomma och fem i Bjärred.

Svårt att veta

Bara i augusti har sammanlagt fyra anmälningar om stöld av båtmotorer kommit in till Lommapolisen.

– Problemet med båtstölder är att man oftast inte har daglig tillsyn av sin båt. Det är inte som med bilen som man ser varje dag. Om man inte har tittat till sin båt under några veckors tid är det svårt att veta när brottet inträffade.

Hur många av de inträffade brotten som har uppklarats framgår inte av Lommapolisens siffror.

– Men det händer att vi gör ett så kallat sjöfynd, då en båt kommer till rätta och kan återföras till ägaren.

Nu när båtsäsongen lider mot sitt slut rekommenderar Lommapolisen stationschef båtägare att tömma båten på dyra föremål och att kedja fast stegen för att försvåra för tjuvarna.

– Det kan också vara bra att se över sitt stöldskydd och se till att man har ett ordentligt lås på båten.

Vad polisen för att förebygga stölderna?

– Vi har ökad bevakning av båtuppläggningsplatsen på nätterna, bland annat med hjälp av Vakande Öga, säger Michael Rydberg."

Strykjärnet 2015 (2)

Skribent: Andres Asu

Postadress:
Lommabuktens SK - Segling
Box 12
23421 Lomma

Besöksadress:
Ankarplatsen 1
23433 Lomma

Kontakt:
Tel: 040413016, 0707411310
E-post: This is a mailto link