Drevsäck mot beväxning

Drevsäck mot beväxning

UPPDATERAD: 08 JUN 2016
Skribent: Lars Geironson / Andres Asu

 

Mitt tips började som en idé förra året och som jag testat denna sommar med mycket positivt resultat.

Bakgrund: Jag har min båt Sea Ray 240 med Bravo 3 drev i Lomma hamn. Inför varje säsong bottenmålar jag båten med bottenfärg och drevet spraymålar jag med propeller-bottenfärg efter att först sprayat med primer. Propellrarna slipas med slippapper och poleras. Under 3–4 veckor fram till mitten av juli får båten alltid ligga stilla i hamn eftersom vi då brukar vara bortresta. Under denna tid etablerar sig mängder av snäckor (havstulpaner) på drevet och propellrarna medan det bara sätter sig enstaka snäckor på skrovet. Jag har diskuterat mitt problem med leverantören av färgen men inte fått någon bra förklaring till varför jag får dessa mängder av snäckor trots bottenfärgen.

För att snäckorna skall trivas och etablera sig krävs det saltvatten och ljus. Det salta vattnet kan jag inte påverka men ljuset kan jag påverka. Därför gjorde jag av svart dammfolie i PVC en säck i form av ett rektangulärt kar som anpassades till drevets storlek. I ovankanten av säcken fäste jag två stycken flytkroppar av tryckimpregnerat trä på vardera långsidan. I de flytkroppar som ligger närmast akterspegeln fäste jag två stycken rostfria öglor i vardera flytkroppen med en lina som löper genom öglorna som en snörning och en ögla i vardera flytkropp längst akterut ovanför propellrarna med en lina i vardera öglan.

Med hjälp av en båtshake trär jag på säcken över drevet. När man drar i linan som fungerar som snörning smiter säcken åt och hänger på drevet. Linorna som sitter fästa i flytkropparna över propellrarna drar jag genom båtens öglor på aktern så att flytkropparna sitter tätt tillsammans så ljusinsläppet i säcken blir så litet som möjligt.

Det blir ju ett litet merarbete att ta av och på säcken varje gång man skall ut med båten men det är det absolut värt. Fram till den 1 augusti hade jag inte fått en enda snäcka på drev och propellrar. Under perioden 1 augusti till 1 september har jag inte haft på säcken och då har några enstaka snäckor satt sig på propellrarna. På säckens utsida sitter nu 1000-tals snäckor som jag får ta bort med högtryckstvätt och skrapa.

Resultatet av denna test innebär att jag inte kommer att bottenmåla drevet till nästa säsong. Blir resultatet lika bra då kommer jag säkert att montera en membranduk i vattnet på min båtplats för att skydda hela skrovet mot snäckor och helt komma ifrån användning av giftig bottenfärg.

Båthälsningar

Lars Geironson