Cayennepeppar i båtbottenfärgen?

Cayennepeppar i båtbottenfärgen?

UPPDATERAD: 08 JUN 2016
Skribent: Björn Mossberg

 

LBS-aren Björn Mossberg har provat blanda starka pepparblandningar i bottenfärgen, läs hans erfarenheter här.

 

Ett allmänt gissel för båtägare är beväxning på båtbotten. Vilken båtägare älskar till exempel havstulpaner? Ett råd som ibland hörs för att minska påväxten är att blanda i cayennepeppar i bottenfärgen. Själv har jag gjort så under flera år och tycker att påväxten har varit betydligt mindre jämfört med tidigare. Dessutom har jag använt vit bottenfärg på inrådan av en marinbiolog eftersom havstulpaner föredrar mörka ytor framför ljusa. Det är statistiskt bevisat att det blir mer beväxning på en svart båtbottenfärg jämfört med en vit.

Man kan undra varför cayennepeppar kan fungera. Svaret finns kanske i ämnet capsaicin som utvinns ur chilifrukter och som är det som gör att chilifrukter smakar starkt. Förutom att användas som smärtstillande i hudkrämer fungerar det som hämmande för tillväxt av vattenburna organismer, t ex havstulpaner. Att capsaicin har den effekten är känt sedan flera år. Det har testats av båtbottenfärgstillverkare men resultat av sådana tester har visat stora variationer. Anledningen, enligt företaget Axichem, är att det naturliga ämnet capsaicin varierar mycket i kvalitet och tillgången på ämnet är ojämn. Det företaget lyckats med är att tillverka syntetiskt capsaicin, med hög och jämn kvalitet. Man har sökt biocidgodkännande från EU för att kunna testa ämnet, som är biologiskt nedbrytbart. 

Kanske kan man dra slutsatsen att användandet av cayennepeppar inte är helt fel eftersom cayennepeppar innehåller capsaicin. Själv blandar jag i 1,5 kryddburkar cayennepeppar per 2,5 liters båtbottenfärg, Biltemas vita västkustfärg. Tidigare blandade jag i cayennepeppar när färgen skulle användas. Det gjorde att botten blev lite knottrig och den vita färgen blev lite skär. I år blandades cayennepeppar i färgen 24 timmar innan målningen. Cayennepepparen löstes upp och färgen förblev vit. Effekten är nog densamma, för botten var helt ren från havstulpaner. Årets kyliga havsvatten har kanske bidragit. Flera andra klubbmedlemmar säger att de haft lite beväxning i år. Min båt blev i år något överlastad och den målade vattenlinjen hamnade ca fem centimeter under vattenytan. Där har det växt rejält, ett band med havstulpaner sitter utmed hela styrbordssidan, den sida som ligger i skugga när båten är förtöjd vid kajplatsen. Det fanns inga havstulpaner på babordssidan som är solsidan.

Skovelhjulet till loggen slutar ofta att fungera på grund av påväxten av havstulpaner. En bekant, som har båt i Höllviken, målar skovelhjulet, lägger lite cayennepeppar i handen och blåser så att det fastnar i den våta färgen på skovelhjulet. Han hävdar att han inte längre har beväxningsproblem på sin logg. Vad gäller propellern skall man aldrig måla den, enligt vår lärare på LBS båtmekanikerkurs. Bästa metoden tycks vara att blankpolera propellern med mycket fint papper, t ex våtslipa med 1200 papper eller polera med autosol. Då får havstulpanerna svårt att sätta sig på den glatta ytan. 

Man kan försöka ta bort havstulpanerna rent fysiskt i samband med att de sätter sig. Skärgårdsstiftelsen ger ut havstulpanvarningar för Östersjön. Man kan anmäla sig till stiftelsen och få en SMS när havstulpanerna sätter sig. Då har man ca två veckor på sig att tvätta bort havstulpanerna. Under den tiden är de fortfarande enkla att tvätta bort. Varningarna brukar komma från mitten av juli till slutet av augusti för Östersjön, inklusive Blekinge och södra Skåne. En rekommendation är att båtägare själva känner efter, från början av juli, om havstulpaner satt sig på skrovet. Det är dax att agera om botten känns lite knottrig. De är lätta att tvätta bort när de är små, mindre än 1 mm. För västkusten finns inte motsvarande havstulpanvarning. Anledningen är att det bara finns en sorts havstulpan i Östersjön. På västkusten finns flera olika sorter som sätter sig vid olika tillfällen.

Ett tips vid upptagningen för att enkelt ta bort havstulpaner på propellern är att lägga propellern i vanlig trädgårdsättika över en natt. Ättikan löser upp allt kalk. Till och med ringarna efter havstulpanerna försvinner.

För egen del kommer jag att fortsätta använda cayennepeppar. ”Styrkan” hos peppar mäts i scoville. Cayennepeppar har ca 30,000 - 50,000 scoville, men det finns peppar som är mycket starkare. Man skulle kanske odla fram några av dessa, t ex Komodo Dragon Chili Pepper som uppmäter 2,2 miljoner scoville och använda i båtbottenfärgen nästa säsong. Då kanske till och med båtgrannarna kunde få nytta av att jag pepprar båten.

Björn Mossberg

 


Båtbotten vid upptagningen 12 oktober. Ett fåtal havstulpaner på propellern, men inget på den målade båtbotten.


Ovanför den målade vattenlinjen växte det ordentligt med havstulpaner, men bara på den sida av båten som låg i skugga när båten var förtöjd. Vattenlinjen blev fel pga överlast ombord.