Verksamhetsberättelse Seglingskommittén

Verksamhetsberättelse 2022–2023 Seglingskommittén

Under våren 2023 pratade vi mycket och planerade desto mer om våra kappseglingar som Seglingskommittén ansvarar för: torsdagsseglingar som under 2023 bytte namn till poängseglingar, TrimCupen i mitten av maj, Riksmästerskap i Snipe med 5o5 Cup 2 samt Fyrtornsrundan i månadsskiftet juni/juli. Vårt Klubbmästerskap hade vi planerat till den andra september, dels då vi hoppades på fint väder, dels på många seglare.

Vi fick skjuta fram TrimCupen en vecka jämfört med tidigare år då Optimistjollarna hade Rikskval i Lomma under ”vår” helg. Möjligen gjorde detta att det var många som inte anmälde sig. Detta trots att vi hade Gransegel hos oss för att coacha och prata segling med oss. Endast 8 deltagare anmälde sig vilket gjorde att vi ställde in, vårt krav var 12 deltagande båtar. Detta var extra tråkigt då det var fjärde året i rad som vi inte seglade någon TrimCup. 2020 och 2021 pga pandemi och 2022 på grund av för mycket vind. Lite extra trist för tävlingsledningen som har försökt att få ihop TrimCupen under de senaste åren men inte fått genomföra den.

Riksmästerskapet i Snipe och 5o5 Cup 2 seglades i varierande väder den 17-18 juni. Snipe behövde få 15 svenska båtar för att kunna kvala in till att återfå SM-status. Detta lyckade efter gedigna insatser från Lommaseglare. Nu behöver man ”bara” återupprepa detta under 2023 så får man segla SM i Snipe igen, och därmed ha en chans att segla Mästarnas Mästare. Värt att notera att det fanns båtar både från Polen, Danmark och Norge med. 5o5 Cup 2 seglades på samma bana som Snipe men med en egen start. Medelst klurighet från Seglingsledningen kunde vi hålla ihop Snipe och 5o5 på samma bara och ändå slippa väntetider. Även 5o5 hade seglare från Danmark. Här var en rorsman 77 år och gasten 74! Vem säger att jolle bara seglas av yngre!

En regattamiddag hölls under lördagskvällen i Dansrotundan. En mycket uppskattad middag av alla seglare och funktionärer. Fyrtornsrundan fick i år en lite annorlunda sträckning. Start mellan poängseglingsbojarna på den södra sidan av hamnen, över mot Danmark och runda Flakfort om babord, tillbaka och runda den mest södra startbojen och därefter genom Trindelrännan mot Höllvikens fyr som togs om styrbord. Därefter förbi Lillgrund och Drogden som togs om styrbord upp väster om Saltholm och därefter runda en pinne norr om Ven för att via Pinhättans Fyr åter runda Flakfort och sedan gå i mål utanför Lomma. En nätt runda på ca 110 Nm. I år blev det blåsigt.

En vecka före start var 12 båtar anmälda, tre dagar före hade 5 sagt att de inte skulle komma, på frukosten före seglingen var det 5 båtar, 4 kom ut ur hamnen och 3 fullföljde seglingen. Båten som inte kom ur hamnen tappade sin motor på väg ut och låg kvar i Lomma några dagar pga för stark vind.

När Klubbmästerskapet för kölbåtar skulle seglas var det svårt att finna funktionärer som skulle kunna lägga en kryss/läns bana. Men, genom att lägga ut en boj mitt emellan våra yttersta rundningsbojar och med lite tur att vinden stod sig hela dagen kunde vi segla en nästan perfekt kryss/länskappsegling. Starten hanterades från tornet. Masterseglarna tog med sig några bojar ut och lade en egen bana norr om hamnen där de också skötte start och målgång själva. Vädret var ett magiskt skönt seglarväder.

Torsdagsseglingarna, som i år döptes om till poängseglingar då vi flyttade två seglingar i september till att seglas på en söndag drog 10-15 båtar nästan varje gång. Även i år hoppades vi på fler båtar, det blev det tyvärr inte. Men i jämförelse med andra klubbar så är det ett tämligen bra antal deltagare i förhållande till antalet båtar i hamnen. Men visst kan det bli fler? Vi har kaffe och wienerbröd varannan vecka och grillkorv varannan.

Under hela sommaren har Snipe seglat på torsdagskvällarna, fast med en egen bana. Snipe är numera även en permanent grupp i Seglingskommittén fast vi har döp om dem till Masterseglare då vi numera även har några Ilcaseglare.

Vinteraktiviteterna har varit få. Dock med ett stort undantag. Snipe har haft sin Snipe-cave mer eller mindre varje lördag under året. Trim, regler och annat har avhandlats. Eller bara pratat segling. Ett fantastiskt bra initiativ. Det är njutbart även för icke Snipeseglare och alla får gärna komma och delta!

Seglingskommittén har under året bestått av 13 medlemmar. Vi har haft antingen Teamsmöten eller IRL varje månad under året. Mycket av kommunikationen har varit via mail eller telefon.

Delar av Seglingskommittén har även engagerat sig i Jollarnas kappseglingar. Vi har också fått hjälp av jolle och landplatsgruppen vid våra kappseglingar.

Ett stort tack till alla som har engagerat sig under året för att vi ska kunna ha så fina och välarrangerade kappseglingar som vi har i Lomma. Utan er fungerar det inte. En stor faktor att vi får tackmail efter våra kappseglingar är att vi faktiskt är genomtänkta i våra arrangemang. Vi försöker alltid att hjälpa hitresta seglare att hitta rätt och känna sig välkomna. Därtill har vi alltid frukost och aftersail vid våra kappseglingar, inte bara för seglarna utan också för funktionärerna. Det sociala är en stor del av att kappsegla.

Bara en kan vinna på sjön men alla kan berätta en historia på land!

För Seglingskommittén
Per Kroon