Ett till experiment med Capsaicin mot havstulpaner

Ett till experiment med Capsaicin mot havstulpaner

UPPDATERAD: 14 DEC 2016
Skribent: Tor Melin / Andres Asu

 

Capsaicinexperimentet

Jag har med största intresse sett Björn Mossbergs capsaicin-vedermödor. Utgångssituationen för min egen del visas av bild 1 efter sommaren 2015 då jag sprutat min propeller med fem lager med Hempel Mille Prop som kostade 180 kr. Jag grämde mig över denna utgift. Jag skickade bilden till Hempel som inte svarade.

Det finns ju ett gammalt rykte att cayennepeppar skulle svida på snäckornas mage så att dom hoppar av båten efter ett tag. Jag beslöt att experimentera.

Jag gjorde först en sökning vad cayenne egentligen innebär. Ämnet capsaicin ger den brännande smaken i munnen. Det finns cirka 300 olika cayenne växter som har olika starka capsaicin. Dom har namn som jalapeno, habanero mm. Styrkan mäts i enheten Scoville efter mannen som hittade på en mätmetod 1912.

Som referens kan man utgå från något som de flesta har ett visst hum om, dvs Tabascosås i den lilla flaskan. Denna har 2500 Scoville.

Mitt mål var att hitta en produkt med högt värde. Efter en stunds nätsurf hade jag hittat en försäljare som verkligen var otippad: Teknikmagasinet!! Varför denna leksaksbutik för små och stora pojkar säljer cayenne peppar kan man bara spekulera i. Svensexe matlagning??

I alla fall så har man där en flaska med fantasinamnet ”Psycho Juice”. Och här kommer nyheten som fick mig upphetsad: Styrkan är 600 000 Scoville!! Den lilla buteljen stor som en Tabasco kostar ju då 199 kr. De har också ett extrakt på 6.4 miljoner (!!!) Scoville som kostar 450 kr för 30 ml (som en hederlig julsnaps). Den har 18-årsgräns för inköp.

Nå hur gick det då? Jag behövde något som skulle sitta kvar på min propeller och valde märkligt nog en Hempelprodukt igen: Hard Racing Performance. I denna rörde jag in 30 ml av Psycho Juice. När säsongen 2016 var över hade det mesta av färgen nötts bort (100 tim motor denna sommar) men det fanns bara en minimal mängd snäckor kring centrum av propellern som framgår av bild 2. Jag avser förstås att upprepa experimentet 2017 och hoppas på oförändrat utfall, ett krav för god vetenskap.

Återkommer med nästa rapport november 2017.
Tor Melin med experimentuppställningen Monsun 31 ”Brynhilde”


Bild 1 - Propellern behandlad med Hempel Mille Prop


Bild 2 - Propellern behandlad med Psycho Juice