Fallskyddsutrustning

Fallskyddsutrustning

Uppdaterad: 08 jun 2016
Skribent: Björn Skarin

 

Först. Fallskyddsutrustningen är inte störande då man arbetar uppe i kranen! Man kan föreställa sig att så är fallet men den föreställningen är fel.

*********************************************************************************************

 

LBS har, troligen som första klubb i landet, anskaffat fallskyddsutrustning till nya mastkranen. Bakom detta finns de skyddsregler som gäller för höghöjdsarbete i arbetarskyddslagstiftningen. Med höghöjdsarbete avses arbete där fötternas höjd över marken överstiger två meter. Höjden kan låta löjligt men konsekvenserna av ett fall kan vara nog så allvarliga. I kranen talar vi om runt 18m och plattformen på runt 8m. Definitivt höghöjdsarbete. Och säkert dödande vid fall mot betongkajen.

Fallskyddsutrustningen SKALL därför användas då någon skall klättra upp i kranen.

 

Skyddsutrustningen är en fallskyddssele av bergsbestigartyp som skall anslutas till den wire som monterats i stegarna.

Fallskyddsselen finns i skåpet där krannycklarna hämtas. Den är förpackad i en påse som ser ut som nedan.

 ( Märk texten Xtreme som i extremsport)

 

Selen skall anpassa i storlek med olika spännremmar och skall, rätt injusterad, kännas som lite av en båtsmansstol. På plats ser den ut som båtplatschefen visar på följande bild

Som det framgår av bilden ( titta noga) är det fem spännen/justermojligheter. Band runt låren ( svarta), selens storleksjustering på de gula och det sammanhållande bandet över bröstet.

Mats håller wirelöparen i handen. Den skall kopplas till wiren och väl på plats kan den bara lossas med den svarta låskläppen högst upp och genom att lossa karbinhaken med låsning. Märk hur säkerhetsstroppen är kopplad: I fallskyddsselen och i armen på löpstycket.

Titta på grejorna och allt kommer att falla på plats, närmast självinstruerande.

Prova gärna hur selen skall aplliceras och hur man kopplar sig till wiren. Vid användning måste man ju koppla loss mellan första och andra stegen.

 

Om man skulle falla kommer stroppen som kopplar löpstycket till linan och selen att dras ut till någon meters längd samtidigt som bromsen i löpstycket slår till och stoppar fallet. När stroppen sträckts ut skall den bytas, den får aldrig användas igen.

 

LBS har utrustning för att ta ner någon som inte klarar av att ta sig in i kranstegen igen. Märk att maxtiden att hänga/sitta i selen är ca 20 minuter,

Om något händer, kontakta 112 omedelbart för snabbaste respons,

Utbildning på utrustningen kommer att läggas till i krankursen och man  kan lämpligen gå om kursen som repetition och för att få kunskap om fallskyddet. Det är inte alltid så lätt att komma ihåg hur grejorna funkar om man använder dom två gånger om året. Tricken med radiokontrollen är inte helt enkla och för knappstyrning måste man slå om brytaren inne i skåpet. Det inträffar också att "någon" trycker in nödströmbrytaren vilket brukar medföra en del problem innan man kommer på att det är det som satt kranen i dött läge.

Vid användning av radiostyrningen, det är oftast inte något problem med batteriet, nästan lika ofta är det operatörens orutin. Men, reservbatteri finns på väggen i skåpet ovanför nyckelskåpet. Ta det nyladdade, sätt det använda i laddaren.