Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 2022–2023 Jolle- och ungdomsverksamheten

LBS och Lomma Sailing Team blickar tillbaka på ett framgångsrikt år 2023 för jolle- och ungdomsverksamheten. Vi har upplevt en otrolig säsong och imponerande resultat under året. Samtidigt har vi hanterat utmaningar i form av förhöjda bränslepriser och minskat antal seglare i träningsgrupperna.

Nedan följer en sammanfattning av höjdpunkterna från 2023 samt våra planerade aktiviteter och målsättningar för det kommande året.

Höjdpunkter från 2023: Jolleverksamheten har varit mycket framgångsrik under 2023.

Vi har haft fyra seglare representerade i Team Sweden för Optimisterna och därmed tävlat i Nordiska Mästerskapen (NM). Oskar Netterlid tog hem det individuella guldet på killsidan under NM. Nils Netterlid seglade tillsammans med Oskar och resten av laget hem guldet i lagseglingen för killarna tillsammans. Maja Larsson-Bergquist kammade hem en hedervärd sjundeplats individuellt på tjejsidan och var med och tog bronset i lagseglingen för tjejerna.

Aron och Felix Wichert från Lomma Sailing Team tog plats i årets UVM-lag i 29er-klassen och presterade ett imponerade resultat med ett guld på JSM.

Lomma Sailingteams ungdomar fortsätter att segla efter att de har vuxit ur Optimistjollen. Vi har nu fem 29:er besättningar och fyra aktiva seglare i Zoom och 6 st aktiva i RS Aero.

I RS Aero placerade sig Simon Persson på en andra plats i årets GP och Ida Kayser som bästa tjej i klassen u21.

Seglarskolan har varit populär, även om trycket var något lägre än föregående år med cirka 105 deltagare över åtta veckor.

Vi har också framgångsrikt arrangerat ett rikskval i Optimist med över 150 båtar och ett JSM för 29er med över 20 deltagande besättningar. Två stora och lyckade regattor, som inte hade gått att arrangera utan det fantastiska stöd jolleverksameten får från övriga medlemmar i klubben, juniora som seniora.

Vi ser en bra tillströmning av barn och ungdomar och vi attraherar på bredden. Vi har fortfarande aktiva kappseglare i våra träningsgrupper men en stor utmaning är att fylla på med kappseglare underifrån.

Vi erbjuder tre träningsgrupper för Optimistjolle baserat på kompetens och erfarenhet.

Vi har arrangerat en dag med prova-på segling i samband med Lommafesten för att marknadsföra Seglarskolan vilket var oerhört populärt där våra unga ledare var med och arrangerade.

Utmaningar och farhågor: Vi har dock stött på utmaningar under året, särskilt i form av förhöjda bränslepriser, vilket har påverkat våra driftskostnader och vårt ekonomiska läge. Samtidigt ser vi ett minskat antal seglare i de träningsgrupperna. Vi arbetar aktivt med att hantera dessa utmaningar och fortsatt få fler att ta steget vidare från nybörjare till kappseglare.

Carola Netterlid, Jollekommittén