Nyheter

 Hur man lastar en Jolle

 • 30 jun 2009
 • jolle

Hur man lastar en Jolle i husvagn

 6 LBS:are kvalificerade till Team Sweden

 • 29 jun 2009

 

Publicerad:    29 JUN 2009 09:39

Efter veckans JSM har LBS deltagande i våra landslag utökats med Fredrik Lindblad och Petra Camming som skall delta i JNoM för optimistjolle.

Övriga uttagna är Anna Hagberg kvalificerad för JEM för E-Jolle, Carl Hagberg som kommer att representera Sverige i JEM och JVM för E-Jolle, Martin Kareliusson som är kvalificerad för JEM för E-Jolle och André Camming som representerar Sverige i JNoM för Optimistjolle.

 

JEM för E-Jolle går i Alicante, Spanien 7-14/8, JVM för E-Jolle går i Brest, Frankrike 24/7-1/8 och JNoM för optimistjolle går i Arendal, Norge 20/7-25/7

 

Vi önskar våra landslagsseglare lycka till på mästerskapen

 Junior SM i Vänersborg

 • 28 jun 2009
 • jolle
Publicerad:    28 JUN 2009 06:17

Under veckan som gått har det seglats Junior SM i Vänersborg och LBS representerades av 11 seglare. Totalt deltog 514 seglare i JSM.

SM-veckan började på måndagen med Tune Up-race där organisationen skulle ges möjlighet till att öva och seglarna skulle ha möjlighet att känna på Vänerns vatten och vindar. Seglingen skulle börja kl 13.00, men då vindarna uteblev kom det inte igång förrän kl 15.30 då det kom lite lätt sjöbris.

Tisdag och onsdag var det kvaltävlingar för de 260 Optimistjolleseglarna som var indelade i fyra grupper där tjejer och killar tävlade var för sig.

Fem race var planerade men då vindarna var svaga blev det mycket väntan, annullerade race och frustrerande försök att segla i stiltje. Efter de två kvaldagarna hade André, Fredrik, Kristoffer och Petra kvalificerat sig för guldfinal emedan Lovisa, Felix, Sofia och Malou var i silverfinal.

Under finaldagarna kom vinden med råge då den låg mellan 8-10 m/s med byar upp till 12 m/s, vilket gjorde att Vänern blev krabb med stora vågor och många seglare tvingades bryta.

LBS:arna lyckades bra i finalerna, i guldfinalen för pojkar slutade André på en hedrande 6:e plats, Fredrik på en 19:e plats och Kristoffer som gjorde sitt första SM på 49:e plats. I silverfinalen för pojkar slutade Felix, som också gjorde sitt första SM, efter en stor kämparinsats på 30:e plats. I tjejernas guldfinal blev Petra 23:a och i silverfinalen blev Lovisa 4:a och Sofia 8:a efter att ha seglat hem varsin spik. Malou som började segla Optimist förra året hamnade på en fin 30:e plats i kvalet men fick lite problem med den hårda vinden och slutade på 42:e plats i finalen.

Fredrik och Petra seglade också till sig varsin en plats i JNoM landslaget.

De 125 E-jolleseglarna hade inget kval utan körde en serie hela veckan och även här hade man delat på tjejer och killar. På onsdagen gjorde Anna en mycket bra insats då hon fick en spik och totalt slutade hon på 20:e plats.

Carl och Martin kämpade i killarnas E-jolle klass där Carl med en 4:e och 8:e plats slutade totalt på 15:e plats och Martin som 25:a.

Utöver SM i segling så avgjordes även LBS mästerskapet i midsommarboll där sportens uppfinnare Carl korade sig själv som segrare.

Som förstagångsdeltagare i JSM tycker vi att veckan har varit toppen; bra boende, trevligt umgänge på kvällarna och en bra organisation från Vänersborgs Segelsällskaps sida! Vi kommer att åka på JSM igen, då mer rutinerade (och med startkablar i båten).

Resultaten hittar du här och bilder från SM-veckan i galleriet.

Magnus

 Rapport från Ericsson JR Cup 15-17 juni

 • 21 jun 2009
 • jolle
 
Publicerad:    21 JUN 2009 20:10

Rapport från Ericsson JR Cup 15-17 juni

Ingress:     I veckan seglades Ericsson JR Cup vid Skeppsbron i Stockholm. Det var en öppen tävling i C55, där alla kunde vara med och segla. Besättningen som skulle bestå av 3 ungdomar fick dock inte vara äldre än 50 år tillsammans och den äldsta i besättningen fick inte vara äldre än 20 år. Ericsson JR Cup seglades i samband med Volvo Ocean Race som slutförde den 9:e etappen på måndag kvällen och gick i mål i Sandhamn. De seglade sedan ett inshore race till Skeppsbron på onsdagen.

Båda lagen från Lomma hade goda chanser att placera sig i racen. Tyvärr fastnade mitt lag i kryssmärket första racet och vi drog på oss en DNF vilket innebar en 9:e plats, det gjorde att våra chanser att ta oss till semifinal minskade avsevärt. Annas lag tog däremot vara på sina chanser och tog sig till final.

 

Jag och Henrik Eriksson flög upp fredagen den 12:e och stannade till torsdagen den 18:e. Det var en mycket händelserik vecka och vi fick chans att jobba inför tävlingarna på JR cup.

På lördagen hjälpte mitt lag (Henrik Eriksson, Claes Törnsten) till att sätta segelnummer i seglen på C55:orna. Vi packade även väskorna som skulle delas ut vid anmälan, med t-shirt, piké och hoodtröja. På söndagen och torsdagen och under vissa kvällar seglade vi C55 med anställda från Helly Hansen och Ericsson.

Det var ett väldigt stort och påkostat arrangemang på Skeppsbron, både för oss som seglade Ericsson JR Cup, men framförallt Volvo Ocean Race stopover. Det var hög stämning på Skeppsbron och att få se Volvo Ocean Race båtarna kryssa in mot slottet var häpnadsväckande. På Ericsson 4 var bl.a. Prins Carl Philip ombord.

 

Jag och Henrik bodde hos Claes Törnsten på Värmdö, det var väldigt trevligt. Vi gjorde mycket roligt under JR Cup-veckan, bl.a. så fick jag möjligheten att prova en Moth-jolle.

Det är en speciell sorts jolle som har bärplan på centerbordet, vilket gör att den lyfter om man kommer upp i tillräckligt hög hastighet. Tyvärr blåste det för lite för att den skulle lyfta ur vattnet, men det var roligt att prova ändå. Alla som seglade JR Cup fick även fritt inträde till Gröna Lund vilket var ett trevligt inslag på tisdagskvällen

Vi lyckades inte att placera oss i finalen på JR Cup, men vi tog segern i vinsch tävlingen. För det fick vi en modell av Ericssons VOR båt.

 

Sammanfattningsvis var det en mycket händelserik vecka med många nya upplevelser och jag tyckte att det var väldigt roligt!

 

Martin Kareliusson

SWE 55

 

(Bilder finns i galleriet)

Konfirmationsläger på Öckerö

 • 20 jun 2009
 • jolle
 

Vi har varit på segling- och konfirmationsläger på Öckerö som ligger utanför Göteborg.

Halva dagarna läste vi för prästen och halva dagarna seglade vi. Där var väldigt mycket ström och svårseglat. Det har varit både lite och mycket vind. För att göra träningen roligare har vi seglat poängsegling i Hjuvik och distanssegling.

Vi har inte bara seglat utan också varit på Liseberg, haft fysträning och haft olika tävlingar på land.

 

Seglarna

 Lomma lag till final i Ericsson Jr Cup

 • 19 jun 2009
 • jolle

Tjejlaget från Lomma gick till final i Ericsson Jr Cup

Laget som bestod av Anna Hagberg, Olivia Strömblad och Julia Gross var bland de 16 lag som gick till final i Ericsson Jr Cup, totalt deltog 48 lag.

I final placerade sig laget på 7:e plats.

Det andra Lomma laget placerade sig på 30:e plats.

Resultatlistan finns här

 Lomma representerade på Ericsson JR cup

 • 15 jun 2009
 • jolle

Lomma är representerat med två lag på Ericsson Jr Cup i Stockholm denna veckan. Tjejlaget består av Anna Hagberg, Olivia Strömblad och Julia Gross. Killaget är Martin Kareliusson, Henrik Eriksson och Claes Törnsten.

Båda lagen tävlar i sin helhet för Lommabukten!

Seglingarna genomförs utanför Skeppsbron i Stockholm på en kryss-läns-bana 15-17 juni i C55-båtar. I dagsläget är cirka 50 lag anmälda.

Vill någon följa tävlingen går det bra att gå in på följande länk för mera information och resultat: http://www.svensksegling.se/Juniorsegling/EricssonJrCup/

 Inbjudan till Öresundscup i Barsebäck

 • 15 jun 2009
 • jolle

Inbjudan till BLR Barsebäck Öresund Cup 21 juni 2009

BLR Barsebäck är en av deltävlingarna i Öresund Cup och vänder sig till optimistseglare som vill prova på att kappsegla eller redan idag kappseglar på ”grön” nivå. Ankomst och registrering: 08.00-09.30 Rorsmansmöte: 09.30 Första start: 11.00 Anmälningsavgift 100kr betalas vid registrering. Anmälan görs via formulär på www.pinhattan.se

 

 Välkomna!

 Öresundscup 2009

 • 8 jun 2009
 • jolle

En cup för nybörjare och gröna seglare i optimist.

Öresund Cup får även i år fem delseglingar.

De fem har nu kunnat spikas till:
21/6 Barsebäck
4/7 Limhamn
11/7 Bjärred
16/8 Lomma
23/8 Borstahusen (final)

 Carl Hagberg till VM i E-Jolle

 • 6 jun 2009
 • jolle

Carl Hagberg som tidigare varit varit uttagen till JEM har också blivit uttagen till VM laget. Anna Hagberg har också blivit uttagen till VM laget men valt att tacka nej till platsen och koncentrera sig på JEM

VM kommer att seglas i Brest i  Bretagne i Frankrike, medan JEM seglas i Denia i Spanien (mellan Valencia och Alicante).

Liros Cup den 14/6 i Viken

 • 5 jun 2009
Inbjudan till Liros Cup den 14/6, anmälan senast den 11/6
Wikens Båtselskap
inbjuder till
WBS Liros Cup
Sydranking
Söndagen den 14 juni 2009
Klasser: Optimist, E-jolle, Laser, RS-Feva
 
För inbjudan, anmälan och övrig info: Klicka här!  

 

 Martin Kareliusson i Team sweden

 • 2 jun 2009
 • jolle

Ytterliggare en LBS:are är kvalificerad för JEM i E-Jolle

Martin blir den fjärde LBS:aren som kvalificerar sig till Team Sweden lagen.

De övriga är Carl Hagberg, Anna Hagberg och André Camming

 Carl Hagberg i Team Sweden

 • 1 jun 2009
 • jolle

Klubbens landslagsrepresentation har utökats med Carl Hagberg som kommer att representera Sverige i JEM för E-Jolle

Övriga representanter är Anna Hagberg som också skall segla JEM för E-Jolle och André Camming som skall segla JNM för Optimistjolle.

 Bjersundsregattan i Bjärred

 • 1 jun 2009
 • jolle, regatta

I helgen har det seglats LIROS CUP syd/Regionkval för E-Jollar och Optimister. Tävlingen gick i Bjärred och Lomma seglarna placerade sig högt upp i listorna.

Carl Hagberg och Martin Kareliusson placerade sig som tvåa respektive trea och Anna Hagberg som tia i E-Jolle klassen som bestod av 21 seglare. I Optimist jolle klassen som lockat 44 seglare placerade sig André Camming på tredje plats, Fredrik Lindblad på fjärde plats, Lovisa Ransnäs på elfte plats, Petra Camming på tolfte plats och Kristoffer Nordström på trettonde.

Lomma var den klubb som hade störst representation med sina tretton deltagare

 

Hela resultat listan finns här

 

Bilder finns i Galleriet