Nyheter

 Påskläger 2010 och King of the Waves

  • 25 jan 2010
  • jolle

Malmö Segelsällskap och Svenska Seglarförbundet (SSF) inbjuder till Påskläger & King of the Waves. 28 mars–2 april: Påskläger 3 april: King of the Waves Cup

Publicerad:    25 JAN 2010 19:29

 

 

 Segling i Medelhavet

  • 22 jan 2010
  • jolle

Efter att ha lämnat ett kallt Sverige bakom oss kändes det behagligt att kliva av planet på Malta. Vi åkte buss tvärs över ön till en underbar liten by med sandstrand och hamn. Hotellet med mycket hög standard låg endast ett stenkast från marinan. Vi kunde om vi hade velat, suttit på balkongen och följt regattan. Men som servicepersonal var vi naturligtvis på plats.

Publicerad:    22 JAN 2010 18:53
 

Vi kvitterade ut vår hyrda utrustning av Claudio som bygger Nordestjollar. Jollarna var sprillans nya liksom övrig utrustning, allt inplastat. Det krävdes en pysselkväll för att montera ihop allt och litsa segel till 3 jollar för att vara klara när första träningspasset började på torsdagsmorgonen.

Paddel, öskar, mastsäkring och sprihandtag ingick inte i paketet. Med lite övertalning fick vi vaktmästaren på hotellet att offra ett kvastskaft som sågades itu och vi fick tre lagom långa bitar som vi borrade hål i och använde som sprihandtag. Paddel och öskar fick vi låna av den lokala båtklubben och mastsäkringar fick vi köpa av engelsmännen.

Tävlingen var en stor händelse på ön med mycket uppmärksamhet i media där de bl a skrev om Petra, André och Sofia och även deltagare från Ryssland, England, Frankrike, Italien och naturligtvis Malta.

Första träningspasset under ledning av den maltesiska coachen tillsammans med både malteser och engelsmän var ganska tufft i 12 m/s.  Bukten vi seglade i låg skyddat så det var nästan inga vågor alls.

Tyvärr var Sofia sjuk och missade träningen, men återhämtade sig till regattan.

Fredagsmorgonen började med en störtskur som snabbt upphörde. Därefter blev det fint väder lagom till regattans första race.

Vi kunde inte låta bli att beundra både italienarnas och maltesernas förmåga, att med ett stort leende samsas många, på mycket små ytor, helt fria från vårt nordiska revirtänkande.

Sjösättningen var strikt reglerad. Tävlingsledaren gav order om vem som skulle ut och när. Först säkerhetsbåtar och coacher. När alla ribbarna var ute fick de olika klasserna sjösätta, en i taget.

Det blåste kraftigt även under fredagen och det var svårseglat i bukten med bergen runt omkring och med konstiga vindar som följd.

Efter första dagen låg André 7:a, Petra och Sofia mellan 15-20:e plats. Bäst gick det för en maltes som ledde och en ryss som var 2:a.

Det nya säkerhetssystemet sign out – sign in fungerade ganska bra. Med hjälp av en megafon kunde den engelske organisatören påminna seglarna och då speciellt italienarna om att både signa ut och in. Vid sign in-listan serverades varm choklad med tilltugg vilket underlättade för att få dit seglarna.

På lördagen blåste det lika mycket och från samma håll över bergen och ner i bukten. Temperaturen hade ökat så vi fick en solig dag med 22 grader varmt.

André som frusit dagen innan, efter att i första racet på fredagen trillat ur jollen, satt nu i torrdräkt och svettades medan flickorna fortfarande hade smock och jollebyxor. Resultatmässigt så höll de sina platser. Maltesen och ryssen slogs om ledningen.

Till skillnad från våra svenska regattor ingick matpaket varje dag. Det bestod av bullar eller sandwichar, ett litet rör Pringles och en chokladbit, och mineralvatten så många flaskor man ville ha.

På söndagen hade vindarna vridit och blåste inne från bukten från stranden, så förhållandena ändrades radikalt. Ryssarna hade legat och tränat en vecka innan och hade bra koll på läget, så hade naturligtvis även malteserna. André och Sofia höll sina placeringar, men Petra blev sjuk på lördagkvällen och orkade bara 2 av 3 race på söndagen.

På måndagen var det bara 1 race. Det var avgörande för om det skulle bli ryssen eller maltesen som totalsegrare. André ledde sista racet, men av gammal vana tänkte han segla innerloop och upptäckte för sent att det var ytterloop här, och gick i mål som 3:a.

Ryssen avgick med totalseger, maltesen blev 2;a. André slutade på 6:e plats Petra 16:e och Sofia 22:a

Prisutdelningen var en fest utan dess like. I hotellets festsal samlades alla seglarna, föräldrar och övriga medhjälpare. Alla snyggt uppklädda. Borgmästaren och representanter för Maltesiska seglarförbundet höll tal.

Champagnen korkades upp, kypare sprang omkring med brickor med snittar, croissanter och piroger, alla fick fria drinkar i baren.

En fantastisk avslutning på denna trevliga regatta. Väl värd att besöka igen.

Familjen Camming

 Glöm inte inomhus träningen

  • 8 jan 2010
  • jolle

Lördagar 08:30 i Karstorpshallen

Publicerad:    08 JAN 2010 19:10

I morgon 16/1 är Carl tränare