Nyheter

Gott Nytt År LBSare!

 • 31 dec 2021

image: Gott Nytt År LBSare!

Vi från styrelsen vill önska er alla ett Gott Nytt 2022

Julgodis från seglingskommittén!

 • 21 dec 2021

Nu är det hög tid att önska sig julklappar! Eller båtklappar! Men LBS fick julklappen före jul! Under 2022 kommer vi ännu en gång att arrangera ett SM! Denna gång för FAREAST 28R! Riktigt roligt att de frågade oss. SM för FE28R är den 26-28 augusti.

Möt Leo - en av våra ungdomstränare!

 • 18 dec 2021
 • båtliv, jolle, segling kölbåt

Möt Leo - en av våra ungdomstränare!

18 DEC 2021 15:30

Här kommer ännu en intervju där vi låter er få veta mer om våra fantastiska unga tränare. Denna gången är det dags för Leo Malmgren som håller i träningar för våra optimistseglare.

 • Fler

 • Skapad: 18 DEC 2021 15:30

 

När började du segla och vad fick dig att börja?
Jag började segla optimist när jag var 13 år, efter att vi hade seglat med familjen utomlands. Vi seglade en vecka i Kroatien och jag gillade det så mycket att vi anmälde mig till seglarskolan veckan efter i Lomma, och jag har sen dess tillhört LBS!


Vad är ditt starkaste minne från dina år som seglare?
Mitt starkaste minne från seglingen måste vara den första riktiga tävlingen jag var på. Jag minns att jag innan dess inte riktigt insett att seglingen faktiskt var en sport på det viset. Man blir lite vilseledd när man tänker på båtar! Det var även första gången vi var många på
vattnet, och jag minns att det var en mäktig känsla när man kollade runt och hade båtar överallt omkring sig. Jag minns inte vad jag kom på tävlingen, men känslan av den gemenskapen segling ger och det tävlingsmoment som inte är självklart för alla, är något som jag förmodligen alltid kommer komma ihåg.

Vad är den främsta anledningen till att du valde att bli tränare/ledare för unga optimistseglare?
Jag har alltid gillat att leda andra, samtidigt som det är väldigt kul att lära ut de saker man har lärt sig. När tillfället uppenbarades tänkte jag att det var ett perfekt sätt att utnyttja de kunskaper man har fått med sig, dessutom är det enormt kul och givande att leda andra. Att
bli tränare kändes även som ett naturligt steg i seglingskarriären. Jag minns vilken påverkan mina tränare hade på mig, och kände att jag ville göra mitt bästa för att kunna ge det till någon annan.

Vad kommer du att göra under nästkommande år inom segling?
Till nästkommande säsong kommer jag förmodligen fortsätta träna en grupp i Lomma. Till sommaren är målet att fortsätta expandera och förbättra seglarskolan. Vad som händer utöver det får vi se, vem vet var jag hamnar!

Vad gör du när du inte seglar?
Jag är inne på mitt sista år på gymnasiet, så en del tid går dit. Utöver det tränar jag, hänger med kompisar, eller jobbar på något projekt!

Har du några tips till unga optimistseglare som själva vill bli tränare/ledare i framtiden?
Att bli tränare är bland de bästa du kan göra! Det bygger karaktär och låter dig hantera situationer som du kommer hamna i förr eller senare i livet. En bra seglare behöver nödvändigtvis inte betyda att du är en bra tränare, så även om du inte elitseglare kan du fortfarande bli en formidabel tränare. Jag har aldrig träffat någon som ångrat att de har
varit tränare, det är en bra erfarenhet för alla!

Skribent: Remvall Nilsson

Lite om stegar på Strykjärnet

 • 17 dec 2021

image: Lite om stegar på Strykjärnet

Man kan säga att en stege är nästan oumbärlig för den båtägare som vi ta sig upp på båten men tyvärr gäller exakt samma sak även för den obehörige som försöker göra detsamma på din eller din grannes båt.

Kort varsel: Sailor's Pub & Julglögg inställda

 • 15 dec 2021

image: Kort varsel: Sailor's Pub & Julglögg inställda

Än en gång gäckar oss covid-19 pandemin. De senaste dagarnas rapporter om ökad smittspridning gör att vi nödsakas ställa in Sailor's Pub på fredag 17/12 och Julglöggen på söndag 19/12. Och stackars Adrian som längtade så efter att baka bullar!

Ung Lomma-tränare på utbytestermin i Seoul!

 • 7 dec 2021
 • båtliv, jolle

Ung Lomma-tränare på utbytestermin i Seoul!

07 DEC 2021 12:00

Filippa Skogfeldt, en av våra ungdomstränare, befinner sig just nu i Sydkorea där hon hittat ett arbete som coach för unga seglare. Här kommer en artikel skriven av henne där vi får veta hur hon har det och hur hon fick sitt spännande jobb.

 • Fler

 • Skapad: 07 DEC 2021 12:00

 

Jag heter Filippa Skogfeldt och är på en utbytestermin i Seoul, Sydkorea. Där jobbar jag som coach på en seglarskola i klubben Seoul Marina Club & Yacht. Det är en internationell klubb som använder RYAs läroplattform.

Vi seglar på hanfloden som flyter genom staden och hamnen är belägen i den västra delen. Jag har en grupp på lördagar med tio barn i åldrarna 8–12 tillsammans med huvudtränaren Jinyoung Hong. Gruppen är ett gäng gröna seglare som använder jollen RS Zest. Det är en stabil nybörjarbåt med utrymme för 1–3 seglare per båt.

En dag i september när jag tog tunnelbanan över floden såg jag de limegröna jolleseglen guppa runt på vattnet och tänkte att det hade varit kul att hyra en båt och segla själv. Jag gick senare till marinan och pratade med en hamnvärd om klubben, min bakgrund och tränarroll i Lomma. Han hänvisade mig till huvudtränaren och jag hamnade mitt i hennes träningspass. Hon frågade om tränarhjälp och drog direkt med mig ut i en ribb.

Jag blev väldigt förvånad över hur snabbt det gick och tilliten de visade mig, men väldigt glad. Jag hjälpte till att bogsera båtar, plocka bojar och pratade mer med coachen. Hon frågade om jag ville jobba en gång i veckan och jag, som saknade LBSK, tackade självklart ja.

Dagen efter provseglade jag jollen och veckan därpå hade jag mitt första pass. På träningarna håller jag i teorigenomgångar, seglar tillsammans med barnen eller kör ribb. Efteråt brukar vi leka en lek eller knyta knopar. Kommunikationen fungerar faktiskt förvånansvärt bra. Jag pratar engelska, men använder mycket kroppsspråk och visuella hjälpmedel för att se till att alla förstår mig.

Jag har introducerat ”optiblomman” och ”bommen kommer”, två populära inslag. Vi pratar även mycket om vindvrid och byar eftersom det är mer extrema förhållanden här än på ”Baggen”. Jag trivs bra i klubben och det är väldigt härligt att komma ur storsstadsbubblan och ut på vattnet ibland. Jag är dock taggad på att komma hem och tillbaka till Lomma, för vår klubb är minsann världsbäst!

/Filippa Skogfeldt

Skribent: Remvall Nilsson

Simon Alm - tränare för våra unga 29er-seglare!

 • 4 dec 2021
 • båtliv, jolle, segling kölbåt

Simon Alm - tränare för våra unga 29er-seglare!

04 DEC 2021 16:31

Det är alltid roligt att få veta mer om de tränare som är ute på vattnet med våra unga seglare. Nu får du möjlighet att lära känna Simon Alm som tränar två-mansbåtarna 29er.

 • Fler

 • Uppdaterad: 04 DEC 2021 16:31

 

Simon, berätta hur det kom sig att du började segla?

​Jag kommer ifrån en seglar familj så det var naturligt att man seglade. Jag fastnade inte direkt men vid 13-14 års ålder så tyckte jag det var det roligaste någonsin! Jag gillar också känslan att vara ute på havet vilket var en av sakerna som jag fastnade för.

 

Vad är det roligaste med att vara tränare/ledare för unga 29er-seglare? 

​Det roligaste med att vara tränare är att se individer utvecklas och bli bättre. När man kan se besättningar klara av förhållanden eller manövrar som de inte gjort tidigare är en av de bästa sakerna med att vara tränare. Unga seglare är också väldigt nyfikna på hur saker fungera och ivriga vilket jag tycker är underbart!

 

Vad gör du när du inte seglar?

​När jag inte seglar studerar jag på Göteborgs universitet där jag studerar Sports coachning (Tränarutbildning) eller så tränar crossfit.

Om någon läser det här och tänker att de skulle vilja bli aktiva som tränare/ledare. Vad har du för tips till den personen?

De tips jag har är att ta kontakt med en närliggande klubb och börja vara tränare för en grupp. Av att jobba praktiskt kan man lära sig otroligt mycket. Sedan kan man gå SSF tränar utbildningar som är en otroligt bra utbildning där man lär sig mycket om segling och ledarskap. Till sist tycker jag att man själv ska vara nyfiken och vilja lära sig mer. Att komma fram och diskutera med andra tränare är också bra för ens egna utveckling.

Skribent: Remvall Nilsson

Äntligen - Julglögg söndag 19 december

 • 1 dec 2021

Alla medlemmar med familjer välkomna till klubbhuset söndag 19 december kl 11:00 för glögg, pepparkakor och nybakta bullar om klubbmästaren får som han vill.

Sailor's Pub fredag 17 december

 • 1 dec 2021

Välkomna till årets sista Sailor's Pub i klubbhuset på fredag 17 december där vi laddar inför Julglögg på söndag och smider planer inför 2022 och umgås och har det trevligt! Alla LBS medlemmar och familjemedlemmar är hjärtligt välkomna.