Lommaseglare uttagen till landslaget

  • 9 jun 2019
  • jolle

 

09 JUN 2019 16:58

Den förra helgen avslutades Rikskvalen för optimistjolleseglare i Kullavik. Det blev lite blandade resultat för Lommas seglare. Bäst gick det för Sofia von Friesendorff som hamnade på en 51:a plats totalt och 17:e bästa tjej.

Med det blev Sofia 5:e bästa seglare och bästa tjej från Skåne. Det räckte för att få en plats i laget som ska representera Sverige på nordiska mästerskapen som går i Norge senare under sommaren.

Efter många seglingsdagar med lättvind, blev de till slut seglingar i vindar uppåt 10 m/s vilket gynnade Sofia som seglar sista säsongen i optimistklassen. Med fyra bra race inkluderat en topplacering på 6:e plats och ytterligare två bra race i lättvind på avslutningsdagen klättrade hon i resultatlistan och kunde säkra NM-platsen med god marginal. Max Weber Ullman, som hade seglat bra under den första deltävlingen i Barsebäck, tappade i de avslutande racen och kom till slut på en 57:e plats. Jakob Back fick liksom Sofia till en bra avslutning och hamnade på en 59:e plats. Både Max och Jakob hamnade därmed strax utanför landslagsplatserna. Felix Wichert kom på en 71:a plats och brodern Aron kom på en 90:e plats. Emil Gustavsson blev 83:a, Tobias Hope 86:a, Cesar Sparrenbom 101:a och Stella Dolan 111:a bland de 130 seglarna som hade kvalificerat sig för att få segla Rikskvalen. 

Max Zetterström från Borstahusen och Victoria Novak från BOJK, som båda är medlemmar i LBS och tränar med våra seglare i Lomma blev även de uttagna till nordiska mästerskapen. Ett bra betyg för våra tränare Filippa Skogfeldt och Josefin Åkesson som även coachade seglarna under Rikskvalen. Ytterligare 6 Skånska seglare kvalificerade sig för de internationella mästerskapen i sommar.

Skribent: Remvall Nilsson