Rikskval 1 - en ojämn historia

  • 12 okt 2009
  • jolle

I helgen seglades Rikskval i Ängelholm

Publicerad:    12 OKT 2009 18:00

 

Detta var första kvalet av tre där 107 seglare gör upp om nästa års landslagsplatser. Första dagen var det bra förhållanden med en östlig vind på 6-8  m/s så efter 7 timmar på havet hade man klarat av fyra race. För LBS del var det en bra dag med André på andra plats och Fredde som spikade i sista racet på åttonde plats. Kristoffer som seglade sitt första rikskval låg på 57:e plats.

Andra dagen var vinden betydligt svagare och tävlingen gick inte riktigt Lommas väg. I första racet försökte Fredde ta igen det han förlorat på kryssen genom att på länsen satsa på att få extra skjuts från åmynningen, men strömmen var för svag och istället slutade han på 70:e plats. Freddes elände fortsatte i sista racet genom att han fick en BFD och tvingades utgå och slutade totalt på 22:e plats. För André såg det bättre ut då han med en jämn och fin serie med en tredjeplats i sista racet låg som totalsegrare i det preliminära slutresultatet. Tyvärr visade sig att André fått två gulflagg utan att avbryta racet och straffades då med en DNE, vilket gjorde att han rasade ner till 30:e plats. Glädjeämnet sista dagen blev istället Kristoffer som avslutade med 37:e respektive 22:e plats vilket gjorde att han klättrade till 45:e plats.

Nu återstår 15 race innan landslagsplatserna skall fördelas så våra seglare har goda möjligheter att klättra i resultatlistan.

 

Samtidigt med rikskvalet seglades också Zoom 8 GP och här placerade sig Lovisa, som seglade sin första stora tävlingen i båttypen, på 15:e plats i ett sällskap av 30 svenska och danska seglare.