Garda 2011

  • 28 sep 2010
  • jolle

Nu går det att anmäla sig till Garda 2011

 

Deltagarantalet är begränsat till 60 deltagare och redan nu är det 34 anmälda så det gäller inte att vänta för länge. Kristoffer är anmäld och det hade varit roligt om det blir fler LBSare.

Mer info finns här

 

Nedan vår reseberättelse från detta årets resa

 

Efter många timmars problemfri körning genom Europa kom vi till slut fram till Riva del Garda vid Gardasjön i Italien. Från Lomma är avståndet ca 130-150 mil beroende på vägval, så på nervägen valde vi att övernatta i Tyskland. När vi passerade Innsbruck sken solen och temperaturen var strax över 20 grader, så det kändes som vi äntligen hittat våren. Men när vi passerade Brennerpassets högsta punkt hade temperaturen sjunkit till ett par plusgrader och regnet stod som spön i backen. Resans crescendo skulle vara när man svänger av motorvägen och närmar sig Gardasjön med sitt grönskimrande vatten omgivet av Dolomiterna, men vi såg varken bergen eller sjön för allt regn.

Anledningen till att vi har kört till Italien är att Kristoffer skulle vara med på ett träningsläger för optimistjolleseglare och världens största regatta Lake Garda Optimist Meeting. Från Lomma deltog också Fredrik och Malou, och i grannbyn Torbole seglade E-jolleseglarna Carl, Anna och Martin. På det svenska träningslägret för optimistjollar deltog 60 (!) svenska killar och tjejer.

Vi bodde i Riva del Garda som är den största av städerna vid Gardasjön. Staden ligger vid den norra delen av Gardasjön och har många spännande sevärdheter. Här finns en gågata med inbjudande och mycket frestande affärer och sist men inte minst helt underbara italienska matställen i överflöd.  För oss andra i familjen som inte seglar fanns det mycket att göra på land! Italiensk glass är gott!

Anledningen till att många seglare åker till Garda är att sjöns norra del anses av seglare och surfare vara den plats i Europa som är vindsäkrast. Kombinationen av en stilla vind på förmiddagen och mer tryck på eftermiddagen är särskilt lämpligt för träning. Vädret är oftast stabilt, dvs. solsken vilket betyder bra vind, men vi fick dessvärre uppleva att det finns tillfällen när vädret är lika illa som hemma. Vi hade sett fram emot att möta våren men den gäckade oss….

Träningslägret varade i fyra dagar och på träningsdagarna var det samling kl 10:00, riggade och ombytta för segling. Man började med en kort genomgång/briefing, sedan går alla ut samtidigt. Träningen varar fram tills c:a 12 då den lilla vind som finns brukar avta. Därefter lunch som man kan köpa på klubbhuset, eller ha med sig själv för att sedan invänta vinden som brukar komma vid 13-tiden. Vinden på eftermiddagen brukar vara stark, c:a 8 – 12 m/s, men i år var den tyvärr betydligt svagare. Onsdagen var vilodag och då passade vi på att köra till Verona ca 6 mil söderut och sedan ta en tur runt Gardasjön.

I Guinness Rekordbok är Gardaregattan med som världens största regatta! Hit söker sig världens bästa seglare, flera år i rad har den kommande och regerande världsmästaren varit med i startfältet. Konkurrensen är alltså knivskarp och man får lite andra referenser, en topp 100 som slutresultat är helt OK med 1000 deltagare! Deltagarna kommer från i stort sett alla länder i Europa, samt även från USA, Thailand, Israel mfl länder. Man startar i ”fleets” med upp till 180 båtar på linjen, det är en rak serie, precis som på VM. Banan är också en VM bana. Det är tight på startlinjen och förstakryssen är lång. Man kan lugnt säga att erfarenheten efter denna regatta är att – inget blir svårare och en del anser att detta är världens tuffaste regatta. I detta tuffa startfält gjorde Fredrik Lindbland en otrolig prestation genom att placera sig på 19:e plats (endast en svensk placerade sig bättre)!. Vilket kan jämföras med 2009 då det årets världsmästare hamnade på 21plats. Kristoffer hamnade strax över mitten i resultatlistan efter två BFD-diskvalificeringar och Malou i mitten av sitt finalrace.

I Torbole var det också mycket bra prestationer från Lommas seglare då Carl kom på 10:e plats och Martin på 20:e i ett startfält på 160 deltagare från 12 nationer, Anna blev tyvärr sjuk och kunde inte fullfölja tävlingen.

Efter 10 dagars mycket trivsam tillvaro i Garda vände vi så bilarna norröver igen och en sak var säker – till Lake Garda Optimist Meeting och Gardasjön kommer vi absolut att återvända så länge vi har någon i familjen som seglar optimist- eller E-jolle!