Stölder i hamnen - förebygg genom DNA-märkning och samverkan

  • 2 jun 2017

Det har återigen varit stölder av utombordsmotorer i Lomma. Vi rekommenderar alla att DNA-märka sin motor och sätta på etiketter, om möjligt ta hem motorn om den inte ska användas på en tid och hjälpas åt att hålla koll på varandras båtar.

Motorer märkta med Märk-DNA avskräcker många tjuvar då de vet att märkningen inte går att ta bort och att det alltid går att spåra den rättmättige ägaren - vilket gör att dessa motorer är svårare att avyttra. Glöm inte att även sätta på etiketterna som medföljer märksatsen så det är tydligt att sakerna är DNA-märkta.

Om motorn inte används så ofta (t ex gummijollens utombordare som sitter på båtens pulpit) och om det är praktiskt hanterbart rekommenderar vi att ta hem den när den inte används. Även mindre och enklare motorer är utsatta, vi har konstaterat stölder och stöldförsök av t ex 2-taktare på 4 hk.

Samverka med dina båtgrannar och klubbkompisar. Utbyt gärna kontaktuppgifter och hör av er till varandra och till LBS kansli om ni ser eller märker något ovanligt eller misstänkt.

Polisanmäl alltid och rapportera även till LBS kansli om du råkar ut för stöld eller stöldförsök ombord på din båt. Även om inte brottet kan klaras upp är det enda sättet att få fullständig statistik som är viktig för vårt samarbete med Polisen och bevakningbolag som vi anlitar.