Filippa Skogfeldt, Lions idrottsstipendiat och en av våra fantastiska ungdomstränare!

  • 10 feb 2019
  • jolle

 

10 FEB 2019 15:34

Filippa är en av våra engagerade ungdomstränare. Hon har flera segrar från olika seglartävlingar bakom sig och innan jul fick hon Lions idrottsstipendium.

Filippa har varit tränare för våra kappseglare och huvudinstruktör för Seglarskolan. Hon har även varit instruktör och ledare för Skånes Seglarförbunds Tränarutvecklingsprojekt. I somras rekryterades hon även som Team Sweden Coach under Nordiska Mästerskapen i jollesegling.

Som Tränare för våra kappseglare har Filippa fått stor uppskattning av både seglare och föräldrar genom att vara en positiv idrottslig förebild och vi är oerhört glada att ha henne som en positiv kraft inom LBS.

Filippa, berätta om din resa från när du själv började segla jolle som barn - till idag då du är aktiv som tränare och ledare för barn och unga.
Jag gick en nybörjarkurs i Lomma när jag var 11 år och fastnade direkt för sporten. Jag tränade så ofta det gick och kom så småningom igång med regionala tävlingar. Det stegrade sig ganska fort till att jag ville vara med på så många tävlingar som möjligt eftersom segling var det roligaste jag visste. När jag var 14 fick jag erbjudande om att vara hjälptränare i seglarskolan och trivdes väldigt bra i rollen. Efter det gick jag på en del utbildningar, vilka utvecklade mig både som tränare och seglare. När jag övergick till zoom8 kunde jag även hålla i veckoträningar för optimister, vilket tände en ny gnista då man fick möjlighet att coacha seglarna på ett helt annat sätt jämfört med nybörjare. Successivt har jag sen dess övergått mer och mer till att vara tränare och släppt taget om min egen segling. Jag har under tiden hunnit vara tränare både för klubben och Skånes seglare samt vårt JNoM-landslag. Jag håller även olika fyspass för LBSKs ungdomar. 

Vad är det roligaste med att vara tränare/ledare för unga optimistseglare?
Det som driver mig som tränare är definitivt utveckling och att se lyckan i ungdomarnas ögon och kroppsspråk. Det kan vara allt från att en nybörjare äntligen förstår hur man slår utan att släppa skotet till att se en seglare man följt ett tag lyckas med sitt långsiktiga mål. Även att ens arbetsplats är havet, mycket bättre än så blir det inte.  

Vad gör du när du inte seglar?
Jag jobbar även som instruktör på Gerdahallen och tränare i Åkarps Gymnastikklubb. Att ha möjlighet att sprida glädje och kunskap ger mig en kick och antar att det är därför jag sökt mig till så många olika ställen. Under dagarna pluggar jag till civilingenjör på LTH men inriktning Teknisk Design. 

Vad ser du som nästa steg i din ”seglarkarriär”?
Jag seglar inte längre jolle själv och har inga höga ambitioner när det gäller kölbåtssegling. Detta eftersom jag faktiskt tycker att det är roligare att engagera mig i yngres drömmar och mål. Så mitt nästa steg är att fortsätta utvecklas som coach genom att få nya synvinklar och idéer från tränarkollegor runt om i landet. Jobba på något riksläger eller liknande.

Om någon läser det här och tänker att de skulle vilja bli aktiva som tränare/ledare. Vad har du för tips till den personen?
Då tipsar jag om att ta kontakt med Gustaf von Friensendorff, eller mig för den delen. Funkar även bra om man har någon annan koppling till klubben. För att lyckas som tränare behöver man först och främst alltid vara väl förbered för alla lägen. Ett litet mer personligt tips är att prova att göra något annorlunda än vad som förväntas, alltså något som känns mest rätt för dig och inte nödvändigtvis teoretiskt rätt. Det är i de sårbara lägena man växer som tränare, det är då man kan reflektera över sin egen prestation. Ungdomar är generellt sätt väldigt bra på att visa om träningen gick hem eller ej, och då är det bara att ta med sig reaktionerna och agera utifrån dem nästa träningspass. Ett sista tips: om du går i tankebanorna att bli tränare, prova! Du lär inte ångra det!

Skribent: Remvall Nilsson