August von Friesendorff - en av våra fantastiska ungdomsledare!

  • 27 apr 2019
  • jolle

 

27 APR 2019 14:44

August har deltagit i flera internationella seglarmästerskap. Under flera år har han varit en av LBS engagerade tränare för unga jolleseglare. Han har även deltagit i ett tränarutvecklingsprojekt och håller i kurser för vuxna seglare.

August, hur länge har du seglat och vad fick dig att börja?

Min storebror gick i sommarseglarskola o tyckte det var kul, därför blev det ganska naturligt för mig att börja. När jag kunde simma 200 meter satte mina föräldrar mig i sommarseglarskola. Detta var vid sju års ålder, alltså för cirka 12 år sedan. Jag tyckte det var ok inledningsvis, men ville inte segla när det blåste för mycket. Varje ny sommaren trodde jag att jag hade glömt hur man gjorde, men det hade jag ju faktiskt aldrig. Successivt började jag gilla det mer och mer och sedan började jag segla även på vår och höst.

 

Vad är ditt starkaste minne från dina år som seglare?

Det var första gången jag tävlade med e-jolle. Det var Snapphaneregattan i Sölvesborg. Det blåste jättemycket och jag kapsejsade 12 gånger. Dessutom var det väldigt grunt vilket innebar att varje gång man kapsejsade fastnade masten i botten och det var mycket svårt vända tillbaka jollen. När jag till slut fick upp den rann det dy nedför seglet varje gång. Ett annat minne var första gången jag tävlade optimist i Öresund Cup i Malmö, det som idag heter Öresundsracen. Det var många seglare och när jag rundade första kryssbojen i min allra först regatta så låg jag först. Jag vet inte hur det gick till. Jag vann inte racet - men det var kul i alla fall.

 

Vad är den främsta anledningen till att du valde att bli tränare/ledare för unga optimistseglare?

Den främsta anledningen var att det kändes som ett naturligt steg. Som seglare hade jag själv en relation till de personer som var tränare. Jag blev intresserad av att se det från deras perspektiv och prova på att göra det de gjorde samt att jag kände att det måste vara superkul att coacha på regattor. Det var något som intresserade mig. Sedan var det även brist på tränare och klubbarna behövde fler som engagerade sig. Det var bra för klubben att ha aktiva seglare som både seglade själva och som lärde ut segling.

 

Vad kommer du att göra under 2019 inom segling?

Jag kommer att jobba som tränare hela våren. Sedan är sommaren är en hektisk seglingstid för mig. Jag kommer att vara instruktör i stort sett hela sommaren - för såväl barn, ungdomar som vuxna. Jag kommer även att mecka med min och min brors segelbåt, en H-båt. Vi använder den i vår seglarskola för vuxna. Jag kommer också att segla en vecka i Adriatiska havet med min familj i sommar. Vi får se om det kanske blir lite segling i min e-jolle som jag tyvärr inte hinner använda så mycket annars. Det är en del konkurrens om den. Förra året, när jag skulle segla en mindre klubbtävling, fick jag trycka ner mig i en optimist då min syster hade tagit min e-jolle. Det var ganska trångt. Jag är nästan 190 cm lång … 

 

Vad gör du när du inte seglar?

För närvarande jobbar jag på en biluthyrningsfirma och så har jag varvat det med lite studier på universitetet och segling. Ibland hjälper jag min bror på nationen i studentlivet.

 

Har du några tips till unga optimistseglare som själva vill bli tränare/ledare i framtiden?

Man behöver inte vara Sveriges bästa seglare för att bli Sveriges bästa tränare. Om man tycker det verkar kul eller spännande, så kan man ta kontakt med någon tränare på LBS (eller i en annan segelklubb) och berätta att man är intresserad. Då får man att gå instruktörskurser och skolas in i tränarstaben.

Skribent: Remvall Nilsson