Seglingskommittén önskar God Jul och ett Gott Nytt år!

  • 23 dec 2022
  • segling kölbåt

image: Seglingskommittén önskar God Jul och ett Gott Nytt år!

Nu lämnar vi 2022 bakom oss och siktar in oss på vad som händer under 2023.

Nu lämnar vi 2022 bakom oss och siktar in oss på vad som händer under 2023.

En del av oss har nog redan handlat under Black Friday men nu blir det ju julrea igen! Men, det är inte alltid prylarna som gör att vi seglar fortare, högre och kortare väg än våra konkurrenter. Men det dämpar kanske abstinensen.

Navigare necesse est – att segla är nödvändigt!
Det säger ju inte att man måste kappsegla. En del av oss är kappseglare andra är långseglare, några är längeseglare och ytterligare några är ”men jag vill segla mera”-seglare. Oavsett finns det något för alla under 2023!

Huvudsaken är att vi har kul och njuter av seglatsen.

Vi i Seglingskommittén ser ett intressant seglingsår komma. Vi har tre (egentligen fyra) kappseglingar som vi ansvarar för i Lomma: Lomma Sail Trim Cup med Gransegel den 20-21 maj, Fyrtornsrundan 1-2/7, numera även med möjlighet att segla med full besättning (nyktra alltså) samt Svenskt Klassmästerskap i Snipe och SWE 5o5 Cup 2 den 17-18/6.

Snipe satsar på att bli ännu bättre rustade för 2023-års kappseglingar. Eller vad sägs om teorikvällar innehållande: en PT, en coach, en meteorolog och att Anders Rydlöv ritar och berättar om hur regler och taktik kan samverka. Vi tror att LBS Snipegäng kommer att bli riktigt tuffa på kappseglingsbanorna i sommar!

För att nå ut till alla som vi tror och hoppas vill kappsegla i Lomma så har vi redan fått ut alla inbjudningar på Sailarena. Därtill kommer vi mer aktivt än tidigare att informera klubbar och seglare i vårt närområde.

Antalet deltagare på kappseglingar i Sverige är sakta avtagande. Men trenden finns även i Danmark. Vi hoppas att vi kan bryta trenden just för våra kappseglingar. Gärna med många seglare från Lomma!

Vi kommer också att fortsätta med samarbetet med Claes Hiersemann, Gransegel i Malmö. Dels kommer Claes att vara med på träningsdagen den 20/5 inför Lomma Sail Trim Cup med Gransegel och dels planerar vi för en kväll med diskussion kring Flygande segel. Vi vill att alla ska få chansen att förstå hur vi kan segla lite snabbare med enkla medel, även under semestern. För, handen på hjärtat, visst tävlar ni med andra seglare när ni har chansen.

Ovan är våra egna kappseglingar. Men det finns ju fler hamnar och klubbar som arrangerar tävlingar. Eller vad sägs om:

  • 13/5, Sundet Rundt
  • 10-18/6 ORC DOUBLE HANDED EUROPEAN CHAMPIONSHIP, Helsingor Sailing Club (segla dit och titta på riktigt duktiga seglare (eller stanna kvar i Lomma och heja på våra egna Snipeseglare som seglar Svenskt Klassmästerskap i Snipe på hemmabana))
  • 27-30/7-ORCi Open SM full crew 2023, Höllviken. (Vill ni vara med så börja att mäta in båten nu. Det tar tid.)
  • 16/9, Klubbmästerskap i Lommabuktens Seglarklubb, en kappsegling som passar alla i LBS, det blir säkert fina priser – vi avslutar dagen/året med ärtsoppa och punsch för alla i LBS!

För er som känner er sugna på att segla lite snabbare, vara med och kappsegla eller vara med som funktionär på någon eller några av våra kappseglingar är vi i Seglingskommittén bara ett mail/telefonsamtal bort. Under våren har vi som ambition att hålla en funktionärskurs för alla i LBS som vill veta mer om hur det går till att arrangera en kappsegling. Att vara funktionär på en kappsegling är i princip likadant för jollekappseglingar som för större båtar. Mer information kommer efter årsskiftet.

Men nu firar vi jul med allt vad det innebär!

 

God Jul och Ett Gott Nytt år!

Bild av sabrina_pixabay

 

Önskar Seglingskommittén