Lommaseglare i topp på hemmavatten i 29er JSM

  • 11 sep 2023
  • jolle

image: Lommaseglare i topp på hemmavatten i 29er JSM

Felix och Aron klev längst upp på pallen. Victor Isdahl och Melker Bondjers slutade 2:a medan Alexander Olsson och David Aldurén blev 3:a. Anton Dahlberg, olympiskt silver vid senaste OS, förrättade prisutdelningen. Mycket uppskattat för seglarna att få träffa superstars från sin egen sport.

 

Helgen 9-10 sept. seglades JSM för 29er i Lomma och en Lommabesättning utmärkte sig med serien 1, 3, 1, 1, 1 och knep 1:a platsen med marginal.

Bröderna Felix och Aron Wichert har seglat 29er i flera år och seglade snabbt och gjorde rätt hela banan runt. Lovorden över deras resultat haglade från andra seglare och coacher – dom satt säkert i båten med andra ord.

20 båtar var anmälda, varav 5 seglar för Lomma och totalt var 8 race planerade under två dagar. Vindmässigt såg prognosen för lördagen god ut, medan svagare på söndagen. Tävlingsledningen beslutade att under lördagen genomföra 5 race vilket är vad tonåringar mäktar med i den fysiskt mycket krävande 29:ern.

Under söndagen fyllde aldrig vinden för att ge rättvisa förhållanden för seglarna och tävlings- ledningen beslöt att inga fler seglingar skulle genomföras.

Med 4 nettopoäng (tredjeplatsen från andra seglingen får räknas bort) var segern säker och ohotad. Vi seglade stabilt med väldigt få missar kommenterade Felix deras insats. Bröderna, som seglar nästan året runt, har denna sommar hunnit med VM i England, EM i Stockholm och Kieler Woche i Tyskland för att nämna några seglingar. Många sjömil finns i båten med andra ord.
Att vinna JSM innebär också att Felix och Aron blir uttagna att segla för Sverige i ungdoms-VM som går i Brasilien i december. En resa de båda ser fram emot och har varit ett av säsongens mål.

Nya i klassen är Lommaseglarna Filip Carselid och Nils Netterlid, erfarna optimistjolleseglare som seglade NM i Juli, men därefter sa adjö till Optimisten och hej till 29ern. På seglarskolan 2018 bestämde vi att det blir 29er efter optimisten – och så har det blivit säger Filip. På vårt första mästerskap, dessutom på hemmavatten, var det självklart vi skulle ställa upp, lära oss massor och framför allt ha kul fliker Nils in.

Förutom Felix&Aron, Filip&Nils har Sofia von Friesendorff och Jacob Back, Mollie Skogfeldt och Lisa Brase, Victoria Novak och Linnea Messing och Emil Gustavsson (seglade med Ida Elfving, KSSS) ställt upp och tävlat för LBS.

Grattis till alla Lommaseglare till era prestationer.

Resultat
JSMs sida på sailarena med resultat hittar ni här

Bilder
Massor av bilder från regattan