Superseglarna Felix & Aron

  • 2 jan 2024
  • båtliv, jolle, Kansli, klubb, segling kölbåt

image: Superseglarna Felix & Aron

Annorlunda förberedelser inför JUL

Medan de flesta av oss förberedde sig inför julfirandet passade några av våra mest inbitna jolleseglare på att dra till Buzios i Brasilien för att segla Ungdoms-VM för 29er. Det handlar såklart om våra superduktiga 29er seglare Felix och Aron Wichert som tillsammans med Tea Zeeberg och Cornelia Widestam från GKSS representerade Sverige i klassen 29er.

 

Det var enorm kul att få representera Sverige, säger Felix. Förhållandena var perfekta med sol nästan alla dagar och alla möjliga vindar och vågor. Vi kom i slutändan 15 av 30 startande båtar.

Seglingarna pågick 11 - 15 december med tre planerade seglingar om dagen de första tre dagarna, två de sista två dagarna. Näst sista dagen blåste det för mycket, men vi fick ett extra race sista dagen, säger Felix.

På frågan till Felix om de seglade med sin egen båt var svaret nej, det är Ovington som stod för utlåning av nya charterbåtar. Redan när vi kom dit satt SWE dekalen på båten med tilldelade segel. Masterna däremot låg bredvid i en hög och eftersom vi var tidiga kunde vi välj en.

När det gäller rollfördelningen förklarar Felix att Aron är gast och står för segeltrim, storskotet och genackern samt informationsinsamling kring båtens fart och vågor medan Felix är styrman och står för focktrim samt strategi och taktik, samt samlar även in information om byar på kort sikt. Rollfördelningarna är ofta lite svåra att lägga fingret på då det är ett fint samspel som krävs. Tillexempel styr Aron minst lika mycket som Felix trots att han är rorsman. Eftersom rodret egentligen bara är en broms, försöker man i så stor utsträckning som möjligt styra med båtens lut och hur man belastar seglen.

Alla deltagare var fördelade på två hotell som låg på gångavstånd till hamnen. Killarna delade rum med Vidar Nyström som seglar iq-foil och samma hotell som det övriga svenska teamet.i tyckte det var fint, säger Felix. Buzios ligger 17 mil öster om Rio och kändes som ett riktigt seglingsparadis.

Felix berättar vidare ”det vi kommer att minnas är känslan av att tävla mot de bästa och att kunna kämpa sig uppåt. Det var ett otroligt spännande resmål och fin laganda mellan de Nordiska deltagarna”.

 

Vad händer nu?
Vi är mitt under utvärderingsfasen efter tävlingen och året, men har bestämt att vi för nästa säsong siktar på VM i 29er i Aarhus då evenemanget nästan är på ”hemmaplan”. Sedan vill vi växla över till 49er. Långsiktigt mål är OS i Los Angeles 2028. Inför det projektet måste vi redan nu påbörja sökandet efter sponsorer.

 

Från LBS kan vi bara gratulera Felix och Aron till deras framgångar under 2023 och önska dem lycka till med sina framtida satsningar.